Arbeidsconflict over thuiswerken leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Een notarieel medewerkster zit ziek thuis door een uit de hand gelopen arbeidsconflict over thuiswerken. Zij wil alleen vanuit huis werken, haar werkgever wil haar graag op kantoor hebben. De werkgever vraagt de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege dit conflict. Dat verzoek wordt toegewezen.

De notarieel medewerkster werkte de eerste zes maanden van haar dienstverband op kantoor. Daarna is zij vrijwel voortdurend vanuit huis gaan werken. Haar werkgever wil echter dat ze vaker naar kantoor komt: dit is nodig voor de begeleiding van collega’s en om haar werk goed te kunnen doen.

Arbeidsongeschikt

Als de werkgever hierop blijft aandringen, meldt de vrouw zich ziek. Op het moment van de zitting zit ze ruim een jaar thuis. Volgens de arbodienst is haar ziekmelding ⎻ naast een medische aandoening ⎻ ook veroorzaakt door de discussie over het thuiswerken. Het conflict daarover loopt ook tijdens de arbeidsongeschiktheid van de vrouw door. Zo discussiëren zij en haar baas over de vraag of ze moet re-integreren op kantoor of dat dit thuis mag. Daardoor verergert het conflict, en mediation leidt tot niets. Uiteindelijk vraagt de werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen. 

Verstoorde arbeidsrelatie

De vrouw erkent dat de arbeidsverhouding met haar werkgever ernstig is verstoord. De kantonrechter constateert dat ook. Een tweede mediationtraject lijkt de kantonrechter weinig kansrijk, nu de standpunten van beide partijen zijn verhard. De kantonrechter benadrukt daarbij dat zo’n traject ook niet in het belang van de gezondheid van de werknemer zou zijn, omdat zij rust nodig heeft voor haar herstel. Omdat de arbeidsverhouding zo ernstig en duurzaam is verstoord dat van de werkgever niet verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, wordt het contract ontbonden. 

Vergoedingen

Werkgever en werknemer zijn het erover eens dat de vrouw recht heeft op een transitievergoeding. Die stelt de kantonrechter daarop vast. De vrouw wil echter ook een billijke vergoeding. Volgens haar heeft haar werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld door doelbewust de arbeidsrelatie op scherp te zetten. Zo liet haar werkgever de discussie over het thuiswerken niet rusten terwijl zij ziek thuis zat en werd haar arbeidsongeschiktheid niet serieus genomen, zo stelt de vrouw.

Geen recht op thuiswerken

De kantonrechter oordeelt dat het de werkgever niet kan worden verweten dat zij is blijven vasthouden aan het werken op kantoor. Uit niets blijkt dat partijen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst hebben afgesproken dat de vrouw haar werk permanent volledig vanuit huis mocht doen. Dat de werkgever dat thuiswerken lange tijd goed vond, betekent niet dat de werknemer het recht heeft verkregen om altijd vanuit huis te werken. 

Niet ernstig verwijtbaar

De kantonrechter vindt wel dat de werkgever niet altijd netjes heeft gehandeld. Zo heeft zij de werknemer op een gegeven moment opgeroepen om de re-integratie vanuit kantoor te starten, terwijl de arbodienst adviseerde dat eerst vanuit huis te doen. Ook verschillende opgelegde loonsancties waren onterecht. Maar van ernstig verwijtbaar handelen is ook weer geen sprake, vindt de kantonrechter. De ontbinding is het gevolg van een al bijna twee jaar durend arbeidsconflict over thuiswerken, dat verergerde en daardoor niet meer kon worden opgelost. De notarieel medewerkster krijgt daarom geen billijke vergoeding. 

ECLI:NL:RBMNE:2024:5717

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Arbeidsongeschiktheid
Een werknemer is arbeidsongeschikt als hij/zij door ziekte of zwangerschap de bedongen arbeid niet kan verrichten. In beginsel geldt dan voor de werkgever gedurende 104 weken een loondoorbetalingsplicht (artikel 7:629 BW). Is de werknemer na 104 nog niet (volledig) arbeidsgeschikt is, wordt gesproken van langdurige arbeidsongeschiktheid.
Meer info »
Re-integratie
Als een werknemer ziek is, hebben werknemer en werkgever jegens elkaar een aantal verplichtingen, gericht op de terugkeer van de werknemer naar zijn werk. Werknemer is gehouden om actief mee te werken aan het herstel om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Dat kan betekenen dat de werknemer (tijdelijk) ander, passend werk moet doen. Werkgever is gehouden een bedrijfsarts/arbodienst in te schakelen, en een plan van aanpak op te stellen. Verder moet hij nagaan of er ander passende arbeid is voor de werknemer in de organisatie. Het traject naar de terugkeer wordt re-integratie genoemd.
Meer info »