Bestuurder aansprakelijk voor onbetaalde pensioenpremies

Een bouwbedrijf meldt haar betalingsonmacht te laat aan het bedrijfstakpensioenfonds. De bestuurder van het bouwbedrijf is aansprakelijk en moet achterstallige premies aan het pensioenfonds betalen. Hij wordt echter gered door verjaring van de vorderingen.

Een man is indirect eigenaar en bestuurder van een bouwbedrijf. Het bouwbedrijf laat tegen haar verplichting in na om premie af te dragen aan het pensioenfonds voor de bouw. Volgens het pensioenfonds is de bestuurder aansprakelijk voor betaling van die premies. Hij zou volgens het pensioenfonds meer dan een miljoen moeten betalen. De bestuurder verzoekt de kantonrechter van de rechtbank Gelderland om de vordering van het pensioenfonds af te wijzen.

Onbehoorlijk bestuur

Op basis van de wet is een bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor bijdragen aan het bedrijfstakpensioenfonds. Als bijdragen niet kunnen worden voldaan, moet daarvan direct melding worden gedaan bij het pensioenfonds en wel binnen veertien kalenderdagen na de dag waarop de bijdrage betaald had moeten zijn. Zo niet, dan bestaat een vermoeden dat het niet betalen aan de bestuurder te wijten is. In dat geval is sprake van kennelijk onbehoorlijk bestuur in de periode van drie jaar voorafgaand aan het moment waarop de vennootschap geen tijdige mededeling heeft gedaan. Tenzij het niet aan de bestuurder te wijten is dat de mededeling niet op tijd is gedaan.

Melding

Volgens de kantonrechter heeft het bouwbedrijf in deze zaak geen tijdige melding van betalingsonmacht gedaan. De nota’s waar het in deze zaak om gaat dateren van 27 maart 2015 en hadden 17 april 2015 betaald moeten zijn. De melding van betalingsonmacht kon tot 1 mei 2015 worden gedaan en werd pas voor het eerst op 10 juni 2015 ontvangen. Te laat dus. Omdat nergens uit blijkt dat dit niet aan de bestuurder te wijten is, is hij hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde bedragen.

Verjaring

De bestuurder komt echter goed weg: zijn beroep op verjaring wordt door de kantonrechter toegewezen. Het pensioenfonds heeft de bestuurder ruim acht jaar na de hiervoor genoemde 17 april 2015 voor het eerst aansprakelijk gesteld voor het betalen van de premies. Hiermee werd de wettelijke verjaringstermijn van vijf jaar ruim overschreden. De bestuurder hoeft daarom niets te betalen aan het pensioenfonds.

ECLI:NL:RBGEL:2025:2981

Contact opnemen

Verjaring
Verjaring betekent dat na verloop van een bepaalde termijn (de verjaringstermijn), een rechtsvordering niet meer afdwingbaar is. De vordering bestaat dan nog wel, maar je kunt die niet meer afdwingen via een rechtszaak. De wet kent verschillende verjaringstermijnen, voor verschillende vorderingen. Een vordering tot schadevergoeding verjaart bijvoorbeeld na vijf jaar, geteld vanaf het moment dat de schuldeiser bekend werd met de schadeveroorzakende gebeurtenis en de daarvoor aansprakelijke persoon. Er zijn ook diverse andere verjaringstermijnen, bijvoorbeeld in het ontslagrecht, belastingrecht en bij consumentenkoop.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »