Dakkapel met gebreken: ontbinding overeenkomst en schadevergoeding 

Een stel sluit een overeenkomst met een bouwbedrijf voor het leveren en plaatsen van een dakkapel op hun huis. De dakkapel wordt geplaatst, maar vertoont allerlei gebreken. Het stel ontbindt daarom de overeenkomst. Bij de kantonrechter (rechtbank Noord-Nederland) eisen ze hun geld terug en een schadevergoeding. De kantonrechter wijst hun vordering toe.

Al snel na de plaatsing door het bouwbedrijf blijkt dat de dakkapel niet overeenkomt met wat in de overeenkomst is afgesproken. De dakkapel heeft verschillende gebreken en door het plaatsen ervan is het huis van het stel beschadigd. Zij vragen het bouwbedrijf verschillende keren om de dakkapel te herstellen, maar het bedrijf laat dit na. Daarom ontbindt het stel de overeenkomst. Zij willen dat het bouwbedrijf de koopprijs terugbetaalt en eisen een schadevergoeding voor de kosten die ze moeten maken om een andere aannemer de dakkapel te laten plaatsen.

Ontbinding

Een overeenkomst kan geheel of gedeeltelijk worden ontbonden op grond van een tekortkoming in de nakoming van een van de verbintenissen uit die overeenkomst. Van ontbinding kan geen sprake zijn als de tekortkoming – gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis – deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. Voor zover nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, ontstaat de bevoegdheid tot ontbinding pas wanneer sprake is van verzuim.

Rapporten

Uit twee deskundigenrapporten blijkt dat de dakkapel een groot aantal gebreken heeft. Zo is deze niet conform de bouwtekeningen uitgevoerd. Ook is het dak niet stevig genoeg voor zonnepanelen en blijft er te veel water op staan. De dakkapel is bovendien niet waterpas. Met al deze gebreken is herstel van het dak geen optie. Verder is er ook nog eens schade ontstaan aan het dakbeschot, omdat het bouwbedrijf een te groot gat heeft gezaagd. 

Verzuim

Het bouwbedrijf betwist bijna alle gebreken en ook de juistheid van de deskundigenrapporten, maar heeft dit verder niet onderbouwd. Een enkele betwisting is volgens de kantonrechter onvoldoende. De gebreken zijn dusdanig ernstig dat een ontbinding van de volledige overeenkomst gerechtvaardigd is, oordeelt de kantonrechter. Het stel heeft het bouwbedrijf verschillende keren een redelijke termijn gegeven om de gebreken te herstellen. Het bouwbedrijf heeft hier geen gehoor aan gegeven en daardoor is sprake van verzuim. Het stel heeft de overeenkomst dan ook mogen ontbinden. Dit betekent dat het bouwbedrijf de aankoopsom aan hen moet terugbetalen. Ook moet het een schadevergoeding betalen, onder meer voor de kosten van de werkzaamheden door een andere aannemer die nodig zijn om alsnog een goede dakkapel te krijgen.

ECLI:NL:RBNHO:2024:9483

 

 

 

 

Contact opnemen

Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Verbintenissen
Een verbintenis is een rechtsbetrekking tussen twee partijen. De ene partij moet iets doen of nalaten, en de andere partij heeft daar recht op. Een verbintenis ontstaat ondermeer uit een rechtshandeling (het sluiten een overeenkomst) of een rechtsfeit (onrechtmatige daad, onverschuldigde betaling, ongerechtvaardigde verrijking).
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »