De rechtsgeldigheid van de coronamaatregelen

De harde lockdown tijdens de coronapandemie heeft ingrijpende gevolgen voor door de maatregelen getroffen bedrijven. Zijn deze maatregelen rechtsgeldig?

Met ingang van 15 december 2020 werd er een harde lockdown met ingrijpende maatregelen aangekondigd. Alle voor publiek toegankelijke locaties, scholen en niet-essentiële winkels werden gesloten. Deze sluiting gold ook voor zonnestudio’s. De maatregelen werden neergelegd in de wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. 

Eind februari 2021 vonden er enkele versoepelingen plaats. Contactberoepen mochten weer worden uitgeoefend, maar zonnestudio's moeten voorlopig nog gesloten blijven. De branchevereniging van zonnestudio’s, de SVZ, had de rechter gevraagd om de sluiting van zonnestudio’s per direct ongedaan te maken. Reden hiervoor is dat de staat niet consequent gehandeld heeft bij het nemen van de beslissing dat zonnestudio’s voorlopig gesloten moeten blijven. Er zou volgens de SVZ onvoldoende gemotiveerd zijn waarom zonnestudio’s niet hetzelfde worden behandeld als contactberoepen.

De rechter oordeelde dat de sluiting van de zonnestudio’s niet onrechtmatig is. Volgens de rechter heeft de staat een grote mate van vrijheid bij het nemen van maatregelen ter bestrijding van de pandemie. De risico’s moeten worden beperkt en daarom kan er niet teveel versoepeld worden. Het is aan de staat om de versoepelingen vorm te geven. Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en dat levert een risico op meer besmettingen en verdere verspreiding van het virus op.

ECLI:NL:RBDHA:2021:3352

Contact opnemen