ECLI:NL:RBZWB:2023:4439

Partijen hebben een arbeidsovereenkomst gesloten. Verzoeker beschikte echter niet tijdig over een werkvergunning. Verweerder voert aan dat partijen mondeling hebben afgesproken dat zij om die reden geen uitvoering hebben gegeven aan de arbeidsovereenkomst en in plaats daarvan een overeenkomst van opdracht zijn overeengekomen. De kantonrechter gaat hieraan voorbij omdat niet is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste, artikel 7:670 lid 1 BW. Ook het verweer dat de arbeidsovereenkomst nietig is omdat een werkvergunning ontbreekt wordt gepasseerd. Artikel 2 lid 1 van de Wet arbeid vreemdelingen verbiedt slechts de werkgever om de werknemer arbeid te laten verrichten, het verbiedt niet het aangaan van een arbeidsovereenkomst noch het betalen van loon (vgl. HR, 27-03-1981, NJ 1981, 492). Bevestiging daarvoor kan worden gevonden in de wetsgeschiedenis van artikel 7:669 lid 3 onder h. BW. Werkgever is werknemer vergoedingen verschuldigd nu de arbeidsovereenkomst op initiatief van werkgever is beƫindigd.

Contact opnemen

Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »