Geen bestuurdersaansprakelijkheid voor onbetaalde facturen

Een accountantskantoor eist dat een bestuurder van een failliet bedrijf onbetaalde facturen betaalt op basis van bestuurdersaansprakelijkheid. De kantonrechter van de rechtbank Overijssel wijst dat verzoek af.

Een bestuurder en enig aandeelhouder sluit namens zijn bedrijf een overeenkomst met een accountantskantoor voor administratieve werkzaamheden. Het accountantskantoor stuurt het bedrijf maandelijks een voorschotnota. Als deze nota’s niet worden betaald, beëindigt het accountantskantoor de overeenkomst. Het kantoor wil wel dat de nog niet betaalde facturen worden voldaan. Daartoe is de bestuurder verplicht omdat sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid, stelt het accountantskantoor.

Verzwegen

Het accountantskantoor baseert de aansprakelijkheid op de stelling dat de bestuurder bij het aangaan van de overeenkomst wist dat het bedrijf zijn betalingsverplichting niet kon nakomen en ook geen verhaal zou bieden voor de schade. Dit zou volgens het kantoor onder meer volgen uit het feit dat de bestuurder op dat moment verzweeg dat hij zijn vorige accountant ook niet betaalde en dat het bedrijf al bijna geen activiteiten en inkomsten meer had. Ook verzweeg hij dat hij bezig was met het opzetten van een ander bedrijf en dat zijn onderneming al zulke schulden had dat de rekeningen voor leaseauto’s niet meer betaald konden worden.

Geen bestuurdersaansprakelijkheid

De kantonrechter volgt het accountantskantoor daarin niet. Het is volgens de rechter onvoldoende duidelijk dat de bestuurder bij het aangaan van de overeenkomst wist of moest weten dat het bedrijf de daaruit voortvloeiende financiële verplichtingen niet kon nakomen én dat de bestuurder daarvan, zoals voor bestuurdersaansprakelijkheid is vereist, een voldoende ernstig verwijt kan worden gemaakt. Zo is niet gebleken wat de financiële stand van zaken van het bedrijf was op het moment dat de overeenkomst werd aangegaan. Geen van de partijen heeft financiële cijfers laten zien. Dat een eerdere accountant niet is betaald en dat de bestuurder een nieuw bedrijf is gestart, is daarvoor ook niet voldoende en dat de overeenkomsten voor de leaseauto’s zijn opgezegd evenmin. 

Niet onrechtmatig

De kantonrechter overweegt verder dat het hier gaat om een situatie waarin een bedrijf in financieel zwaar weer verkeert en de bestuurder heeft geprobeerd om de onderneming voort te zetten. Het nemen van risicovolle ondernemingsbeslissingen is niet onrechtmatig en behoort tot de taak van een bestuurder. Vanwege dit alles hoeft de bestuurder de uitstaande facturen dan ook niet te betalen.

ECLI:NL:RBOVE:2025:591

 

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Zaken
Volgens de wet is een zaak "een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object". Op grond van rechtspraak worden ook warmte, informatie en elektriciteit als zaken aangemerkt. Zaken kunnen worden onderverdeeld in roerende en onroerende zaken.
Meer info »