Geen ontbinding van overeenkomst, nu aannemer zelf tekortschiet

Een aannemer vraagt een producent van betonnen bouwmaterialen om vloeren en wanden te ontwerpen, maken en leveren. Ze zijn bestemd voor huizen die de aannemer bouwt. De producten worden niet geleverd, omdat de aannemer tegen de afspraak in geen goedkeuring geeft aan teken- en berekenwerk van de producent. De aannemer vraagt bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant om ontbinding van de overeenkomst. Zijn verzoek wordt afgewezen, omdat sprake is van schuldeisersverzuim.

De aannemer en de producent spreken af dat de producten pas worden gemaakt nadat tekeningen en berekeningen van de producent door de aannemer zijn goedgekeurd. Op verzoek van de aannemer past de producent de tekeningen steeds aan. Goedkeuring aan de tekeningen geeft de aannemer echter niet, terwijl de producent hier verschillende keren om vraagt. De producten worden daardoor ook niet geleverd. Op een bepaald moment laat de aannemer de producent weten dat hij de producten bij een derde partij heeft ingekocht.

Tekortkoming of schuldeisersverzuim

De aannemer eist ontbinding van de overeenkomst, omdat de producent zijn verplichtingen niet is nagekomen door de gevraagde producten niet te maken en te leveren. De aannemer wil de kosten voor de aanschaf van de producten bij een derde partij vergoed krijgen door de producent. Die vindt echter dat haar geen blaam treft. Volgens de producent is sprake van schuldeisersverzuim, omdat de tekeningen en berekeningen nooit werden goedgekeurd.

Algemene voorwaarden

De aannemer en de producent vinden allebei dat naar de zaak moet worden gekeken op basis van hun eigen algemene voorwaarden. Elk van hen heeft de eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaard en de algemene voorwaarden van de ander afgewezen. Daar wordt de rechtbank niet wijzer van. Die oordeelt daarom dat helemaal geen algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Eigen schuld

Volgens de wet is er geen ruimte voor ontbinding bij schuldeisersverzuim. Daarvan is sprake als de schuldeiser niet voldoet aan zijn verplichtingen op basis van een overeenkomst, waardoor nakoming door de schuldenaar ook niet mogelijk is. Volgens de rechtbank is hier sprake van schuldeisersverzuim aan de kant van de aannemer. Die heeft geweigerd toestemming te geven aan het teken- en rekenwerk van de producent, terwijl de producent herhaaldelijk om die toestemming heeft gevraagd. Dit is tegen de afspraak in; partijen hadden afgesproken dat de producten pas door de producent zouden worden gemaakt na die goedkeuring. De aannemer is hiermee dus tekortgeschoten richting de producent. Daardoor is er geen reden voor de aannemer om de overeenkomst te ontbinden of een schadevergoeding te vragen. De producent heeft hier daarentegen volgens de rechtbank alle reden toe. De aannemer moet zelfs nog een schadevergoeding betalen voor al het tekenwerk dat de producent heeft verricht.

ECLI:NL:RBZWB:2024:4351  

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Schuldeisersverzuim
Schuldeisersverzuim houdt in dat de schuldeiser zelf verhindert dat de schuldenaar zijn verplichting nakomt. In zo'n geval kan de schuldeiser niet nakoming of schadevergoeding eisen. Bijvoorbeeld: A heeft een betalingsverplichting aan B voor de aankoop van een fiets. A wil wel betalen, maar B weigert de betaling van A te aanvaarden. Er is dan sprake van schuldeisersverzuim.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »