Geen ontslag op staande voet voor cocaïnegebruik op bedrijfsfeest

Een twintigjarige receptioniste van een hotel is ten onrechte op staande voet ontslagen wegens het gebruik van cocaïne tijdens een bedrijfsfeest. Dat oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland in deze zaak. Volgens de rechter was het ontslag een te zware maatregel, mede gelet op de omstandigheden van het geval.

Het hotel kent een schriftelijk zero-tolerance beleid wat betreft drugs- en alcoholgebruik tijdens werktijd. Tijdens het betreffende bedrijfsfeest was van dat beleid weinig te merken. Er werd onbeperkt alcohol geschonken, meerdere aanwezigen waren zichtbaar dronken en moesten zelfs naar huis worden gestuurd. Daarnaast gebruikten drie andere medewerkers ook cocaïne. De receptioniste stelt dan ook dat haar ontslag buitenproportioneel was.

Dringende reden

Voor een ontslag op staande voet is een dringende reden vereist. Dat betekent dat sprake moet zijn van zodanig ernstig gedrag dat van de werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Bij de beoordeling of hiervan sprake is moeten alle omstandigheden van het geval in samenhang worden bekeken. Minder vergaande maatregelen, zoals een officiële waarschuwing of een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, moeten onvoldoende worden geacht.

Werktijd

De kantonrechter oordeelt dat in dit geval geen sprake is van een dringende reden. Hoewel het beleid van het hotel drugsgebruik verbiedt tijdens werktijd, was geen sprake van werktijd tijdens het feest. Bovendien was alcoholgebruik wél toegestaan, wat volgens de rechter aanleiding is te veronderstellen dat het bedrijfsfeest werd beschouwd als privétijd, en niet als werktijd.

Beleid

Ook blijkt uit eerdere incidenten die door de receptioniste zijn genoemd – waarbij andere medewerkers drugs gebruikten tijdens werktijd zonder dat daar consequenties aan werden verbonden – dat het hotel zijn beleid onvoldoende duidelijk en consequent heeft gehandhaafd. Hierdoor was voor de receptioniste, mede gezien haar jonge leeftijd en gebrek aan eerdere waarschuwingen, niet duidelijk dat harddrugsgebruik tijdens een feest zulke verstrekkende gevolgen kon hebben.

Waarschuwing

De kantonrechter stelt vast dat een minder vergaande maatregel, zoals een officiële waarschuwing, in deze situatie passend was geweest. De gedraging van de receptioniste is ook niet ernstig genoeg om de arbeidsovereenkomst door ontbinding te beëindigen, temeer de vrouw niet eerder is aangesproken op drank- of drugsgebruik. De arbeidsovereenkomst blijft dan ook in stand, en de receptioniste behoudt recht op loon zolang haar overeenkomst voor bepaalde tijd voortduurt.

ECLI:NL:RBNHO:2025:5558

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »