Geen ontslag op staande voet voor cocaïnegebruik op bedrijfsfeest
Een twintigjarige receptioniste van een hotel is ten onrechte op staande voet ontslagen wegens het gebruik van cocaïne tijdens een bedrijfsfeest. Dat oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland in deze zaak. Volgens de rechter was het ontslag een te zware maatregel, mede gelet op de omstandigheden van het geval.
Het hotel kent een schriftelijk zero-tolerance beleid wat betreft drugs- en alcoholgebruik tijdens werktijd. Tijdens het betreffende bedrijfsfeest was van dat beleid weinig te merken. Er werd onbeperkt alcohol geschonken, meerdere aanwezigen waren zichtbaar dronken en moesten zelfs naar huis worden gestuurd. Daarnaast gebruikten drie andere medewerkers ook cocaïne. De receptioniste stelt dan ook dat haar ontslag buitenproportioneel was.
Dringende reden
Voor een ontslag op staande voet is een dringende reden vereist. Dat betekent dat sprake moet zijn van zodanig ernstig gedrag dat van de werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Bij de beoordeling of hiervan sprake is moeten alle omstandigheden van het geval in samenhang worden bekeken. Minder vergaande maatregelen, zoals een officiële waarschuwing of een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, moeten onvoldoende worden geacht.
Werktijd
De kantonrechter oordeelt dat in dit geval geen sprake is van een dringende reden. Hoewel het beleid van het hotel drugsgebruik verbiedt tijdens werktijd, was geen sprake van werktijd tijdens het feest. Bovendien was alcoholgebruik wél toegestaan, wat volgens de rechter aanleiding is te veronderstellen dat het bedrijfsfeest werd beschouwd als privétijd, en niet als werktijd.
Beleid
Ook blijkt uit eerdere incidenten die door de receptioniste zijn genoemd – waarbij andere medewerkers drugs gebruikten tijdens werktijd zonder dat daar consequenties aan werden verbonden – dat het hotel zijn beleid onvoldoende duidelijk en consequent heeft gehandhaafd. Hierdoor was voor de receptioniste, mede gezien haar jonge leeftijd en gebrek aan eerdere waarschuwingen, niet duidelijk dat harddrugsgebruik tijdens een feest zulke verstrekkende gevolgen kon hebben.
Waarschuwing
De kantonrechter stelt vast dat een minder vergaande maatregel, zoals een officiële waarschuwing, in deze situatie passend was geweest. De gedraging van de receptioniste is ook niet ernstig genoeg om de arbeidsovereenkomst door ontbinding te beëindigen, temeer de vrouw niet eerder is aangesproken op drank- of drugsgebruik. De arbeidsovereenkomst blijft dan ook in stand, en de receptioniste behoudt recht op loon zolang haar overeenkomst voor bepaalde tijd voortduurt.