Geen ontslag op staande voet, wel einde dienstverband

Na zijn laatste ronde raakt een buschauffeur betrokken bij een geweldsincident. De werkgever ontslaat hem op staande voet, wat de kantonrechter tegenhoudt. Toch vliegt hij eruit.

Als de dienst van een 55-jarige buschauffeur er ’s nachts op zit, wordt hij aangesproken door een man. Die beweert dat de chauffeur die avond zijn auto heeft gesneden. Er volgt een handgemeen, waarna de man aangifte doet van mishandeling. Van het incident zijn camerabeelden. De werkgever besluit de chauffeur op staande voet te ontslaan: hij heeft niet de-escalerend gehandeld (door gewoon weg te lopen), maar mishandelde, nog onder werktijd, een medeverkeersdeelnemer die verhaal kwam halen. Hij riep ook geen hulp in. Na het incident nam hij geen contact op met zijn leidinggevende en de volgende dag vertelde hij niet de waarheid.

Zelfbescherming

Bij de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam zegt de chauffeur dat hij al 23 jaar in dienst is en altijd goed heeft gefunctioneerd. Hij probeerde de boel wel te sussen, maar de man die verhaal kwam halen was dronken, niet voor rede vatbaar en bleef hem maar achtervolgen. Uit zelfbescherming deelde hij wat tikken uit. Hij was alleen, hulp inroepen kon niet. Als hij wordt ontslagen, wil hij een billijke vergoeding van 318.395 euro, een vergoeding wegens onregelmatige opzegging van 12.735 euro en een transitievergoeding van 32.483 euro.

Te zware sanctie

De kantonrechter is van oordeel dat er onvoldoende gronden zijn voor ontslag op staande voet. Dat de chauffeur geweld heeft gebruikt, is verwijtbaar. Maar het was middernacht, hij was alleen op een verlaten terrein, er was geen bewaking en de man was dronken, waardoor zijn gedrag onvoorspelbaar was. De chauffeur had hem niet afgesneden (dat had kennelijk een collega gedaan) en de man is de ruzie begonnen. De buschauffeur moet zich bedreigd hebben gevoeld en dan is het begrijpelijk is dat hij met meer geweld dan nodig van zich af heeft geslagen. Omdat hij nooit eerder betrokken is geweest bij een geweldsincident is ontslag op staande voet een te zware sanctie.

Ontbinding

Wel is de combinatie van geweld, het niet inlichten van zijn werkgever en daarna het niet vertellen van de waarheid, grond om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werkgever heeft daardoor het vertrouwen in de werknemer verloren. Van de werkgever kan in redelijkheid niet worden gevergd dat hij de man in dienst te houdt. Het ernstig verwijtbaar handelen was onvoldoende voor ontslag op staande voet, maar voldoende voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De buschauffeur krijgt geen transitievergoeding.

ECLI:NL:RBAMS:2022:1232

 

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Billijke vergoeding
De billijke vergoeding is een vergoeding die een kantonrechter in een ontbindingsprocedure kan toekennen aan een werknemer, bovenop de wettelijke verplichte transitievergoeding. Voor een billijke vergoeding is enkel plaats als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld richting de werknemer.
Meer info »
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding, die werkgever bij ontslag aan werknemer verschuldigd is, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (artikel 7:673 BW). Als de werknemer zelf opzegt bestaat er géén recht op een transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft iedere werknemer, ongeacht of er sprake is van een tijdelijk contract, vanaf dag 1 recht op transitievergoeding bij ontslag. De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »