Geschil over koopovereenkomst

Bij het sluiten van een overeenkomst maken partijen onderling afspraken. Bijvoorbeeld over de koopprijs, de kleur van het product en de leveringstermijn. Als één van de partijen een gemaakte afspraak niet nakomt is er sprake van een tekortkoming in de nakoming of wanprestatie. De andere partij kan dan vorderen dat de partij de afspraken alsnog nakomt of een schadevergoeding eisen.

Een koopovereenkomst betrof de levering van meer dan een miljoen mondkapjes. De koper meende dat het bijgeleverde certificaat niet bij de mondkapjes hoorde, waardoor de mondkapjes in Nederland niet verkoopbaar zouden zijn. De koper stelde daarom dat de verkoper tekortschoot in de nakoming van de overeenkomst. Volgens de rechtbank moet voor de beoordeling of sprake is van een tekortkoming gekeken worden naar wat er is afgesproken tussen partijen. De rechtbank meende dat de koper niet voldoende kon aantonen dat het certificaat onderdeel was van de overeenkomst. Daardoor is de verkoper niet tekortgeschoten in de nakoming van de overeenkomst.

Contact opnemen

Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »