Halvering betalingsverplichting vanwege schending informatieverplichtingen

Een vrouw betaalt verschillende nota’s van haar energieleverancier niet. Die eist betaling bij de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam. De vordering wordt toegewezen. Wel met halvering van het bedrag, omdat de leverancier zijn informatieverplichtingen niet is nagekomen. 

De wanbetalende vrouw wil zich allereerst niet onderwerpen aan de rechtsmacht van de kantonrechter. Ter onderbouwing van dat standpunt stelt ze geen burger te zijn maar een soeverein, in een eigen federale staat. Er is volgens haar geen contract dat haar tot burger maakt. Daarin gaat de kantonrechter niet mee. Iedereen die in Nederland woont, leeft of verblijft moet zich houden aan de hier geldende regels. Die zijn van toepassing, daar is geen overeenkomst voor nodig. 

Handtekening

Hierna stelt de vrouw dat ze de nota’s (totaal ongeveer € 2.000) niet hoeft te betalen, omdat zij nooit een handtekening heeft gezet onder de overeenkomst met de energieleverancier. Ook hierin volgt de kantonrechter haar niet. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding, daarvoor is geen handtekening vereist. Voldoende is dat de vrouw in het eerste jaar van het contract haar betalingsverplichtingen wel is nagekomen. Daarmee heeft zij het contract aanvaard.

Informatieverplichtingen

De overeenkomst met de vrouw is gesloten via een website en dus zijn de daarbij geldende wettelijke informatieverplichtingen van toepassing. Schending van deze verplichtingen leidt tot vermindering van de betalingsverplichting van de consument. De kantonrechter is volgens vaste rechtspraak verplicht te beoordelen of de informatieverplichtingen zijn nageleefd, en concludeert dat dit hier niet het geval is. Zo kan de energieleverancier niet aantonen dat aan de vrouw voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst voldoende contactgegevens zijn verstrekt. Ook is niet duidelijk of informatie is gegeven over de duur van de overeenkomst, de opzegtermijn na verlenging en de periode waarin niet kan worden opgezegd. 

Bestelknop

Ook voldoet de bestelknop waarmee de vrouw het contract is aangegaan niet aan de eisen van de wet. Daaruit volgt dat uit de tekst op de knop moet blijken dat de consument uitdrukkelijk erkent een betalingsverplichting aan te gaan. De energieleverancier heeft niet kunnen aantonen dat de bestelknop aan deze eis voldoet. 

Vermindering

Bij een verkeerde bestelknop heeft de consument het recht om de overeenkomst te vernietigen, zo volgt uit de wet. De rechter hoort echter alleen tot vernietiging over te gaan als de consument dat ook zelf wil, aldus de kantonrechter. Dat is hier niet het geval. Wel zal de kantonrechter de betalingsverplichting van de vrouw verminderen vanwege het gebrek aan de bestelknop. Ook de schending van de andere informatieverplichtingen vormt daarvoor een aanleiding. De vrouw hoeft daarom nog maar de helft van de nota's te betalen.

ECLI:NL:RBROT:2025:1869

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Rechtsmacht
Rechters in Nederland zijn niet bevoegd om over ieder geschil te oordelen. De rechter heeft daarvoor rechtsmacht nodig. Bij een dagvaardingsprocedure heeft de Nederlandse rechter rechtsmacht indien gedaagde zijn woonplaats of gewone verblijfplaats in Nederland heeft, als dit tussen partijen is overeengekomen of als de overeenkomst die het onderwerp van procedure is in Nederland moet worden uitgevoerd. In een verzoekschriftprocedure heeft de Nederlandse rechter rechtsmacht als de verzoeker(s) of belanghebbenden hun woonplaats of gewone verblijfplaats in Nederland hebben, het verzoek betrekking heeft op een dagvaardingsprocedure waarbij de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft of de zaak voldoende met de rechtssfeeer in Nederland verbonden is.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Opzegtermijn
De opzegtermijn is de termijn die in acht genomen moet worden bij de opzegging van de arbeidsovereenkomst (artikel 7:672 BW). De wet bepaalt dat de opzegtermijn voor een werknemer één maand is, en dat de opzegtermijn voor een werkgever afhankelijk is van de duur van het dienstverband: (i) minder dan 5 jaar is 1 maand, (ii) tussen vijf en tien jaar is 2 maanden, (iii) tussen tien en vijftien jaar is 3 maanden, (iv) meer dan vijftien jaar is 4 maanden. Partijen kunnen schriftelijk afwijken van de wettelijke opzegtermijn.
Meer info »