Huurder moet huis uit na misdragingen

Een huurder in een wooncomplex gedraagt zich intimiderend en agressief naar medebewoners en medewerkers van de woningbouwcorporatie. De corporatie eist in een kort geding ontruiming van zijn woning. Met succes. Maar een gebiedsverbod gaat te ver, vindt de kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Een woningbouwcorporatie gespecialiseerd in woningen voor 55+'ers en mensen met een beperking ondervindt ernstige overlast van een huurder. Zo zou de man zich bedreigend en agressief uitlaten naar zijn buren en naar medewerkers van de corporatie. Die voelen zich daardoor niet meer veilig. Ook zou de man meerdere keren brand hebben gesticht in een containerruimte. In een kort geding bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant eist de corporatie ontruiming van zijn huurwoning en een gebiedsverbod: hij mag een jaar lang niet binnen een afstand van 50 meter van het wooncomplex komen.

Ernstig misdragen

Vast staat dat de huurder zich langere tijd ernstig heeft misdragen. Gelet op de aard van die misdragingen acht de kantonrechter het aannemelijk dat omwonenden en medewerkers van de corporatie bang voor hem zijn geworden. De man zelf ontkent dat hij omwonenden heeft bedreigd, maar hij erkent wel dat hij verschillende medewerkers meerdere keren heeft beledigd en ongepaste woorden heeft gebruikt. Ook geeft hij toe dat hij zich in zijn boosheid intimiderend en bedreigend heeft uitgelaten. Hij ontkent ook niet dat de fysieke bewonersspreekuren zijn stopgezet omdat medewerkers bang voor hem zijn. Voldoende aannemelijk is ook dat buurtbewoners zich door het gedrag van de man onveilig voelen in het wooncomplex. 

Uit de overgelegde videobeelden van de brand in de containerruimte kan de kantonrechter echter niet afleiden dat de man met opzet brand heeft gesticht. Wel heeft hij onzorgvuldig gehandeld door een uitgedrukte sigaret die bij het restafval hoort in de papiercontainer te gooien. Dat sprake is geweest van andere branden door zijn schuld is niet onderbouwd en daarmee niet aannemelijk geworden.

Ernstige tekortkoming

Naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter levert het gedrag van de huurder een ernstige tekortkoming op in de nakoming van de huurovereenkomst en kan van de woningbouwcorporatie niet worden verlangd dat zij de huurovereenkomst voortzet. De kantonrechter weegt hierbij mee dat de man verschillende keren is gewaarschuwd, waardoor het duidelijk moet zijn geweest dat zijn gedrag niet wordt getolereerd. Er is voldoende komen vast te staan dat de bodemrechter bij een daartoe strekkende vordering zal oordelen dat er grond is voor ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het huurhuis. De kantonrechter wijst de geëiste ontruiming dan ook toe.

Geen gebiedsverbod

Het gebiedsverbod wordt niet opgelegd. In het wooncomplex woont een zieke tante van de man. Hij gaat twee keer per dag bij haar langs en doet boodschappen voor haar. Het belang van de man om zich vrijelijk te kunnen bewegen om zijn tante te bezoeken, weegt naar het oordeel van de kantonrechter vooralsnog zwaarder dan het belang van de corporatie en haar medewerkers en de bewoners van het wooncomplex om niet met hem geconfronteerd te worden. De kantonrechter weegt daarbij mee dat de man zich heeft aangemeld voor een training om zijn agressie te reguleren.

ECLI:NL:RBZWB:2023:1293

 

Contact opnemen

Kort geding
Een kort geding procedure is een spoedprocedure die is bedoeld om een snelle beslissing van de rechter te krijgen. In een kort geding wordt een voorlopige voorziening gegeven (een beslissing met een tijdelijk karakter), partijen kunnen later alsnog een bodemprocedure starten om een definitief oordeel te krijgen.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »