Koopsom huis verminderd na schending mededelingsplicht verkoper

Een huis wordt verkocht met tuin en tuinhuis. Na het tekenen van de koopovereenkomst komen de nieuwe kopers erachter dat het tuinhuis deels op gemeentegrond staat. Krijgen zij een deel van de koopsom terug?

Het huis wordt in maart 2020 voor 5,3 ton verkocht aan de nieuwe kopers. Volgens Funda’s verkoopadvertentie heeft de woning een achtertuin van 98 m2: 7 meter diep en 14 meter breed. Bij nader onderzoek door de kopers blijkt echter dat een groot deel van de grond met daarop het tuinhuis niet tot het gekochte behoort. Hierna komen de partijen op 1 juli 2020 een addendum overeen. Daarin staat dat de kopers bereid zijn het huis toch te kopen, maar dat ze zich het recht voorbehouden om bij de rechter een beroep te doen op de situatie.

Dwaling

In hun vordering bij de rechtbank Midden-Nederland stellen de kopers nu dat zij ten tijde van het sluiten van de koopovereenkomst hebben gedwaald, omdat zij niet wisten dat een deel van de tuin gemeentegrond was. De verkoper heeft hen hierover niet geïnformeerd en hij heeft dus niet voldaan aan zijn mededelingsplicht.

Koopsom verminderd

Hoewel de kopers geleverd hebben gekregen wat ze hebben gekocht, hebben zij volgens de rechtbank minder gekregen dan zij aanvankelijk dachten te kopen. Aangezien de verkoper zelf ook pas ontdekte dat een deel van de tuin op gemeentegrond lag toen híj het huis kocht, en hij dezelfde verkoopadvertentie op Funda gebruikte als in die tijd, zou het voor hem voldoende duidelijk moeten zijn geweest dat ook bij de nieuwe kopers een onjuiste voorstelling van zaken zou kunnen bestaan. Het is aannemelijk dat zij de woning niet voor dezelfde prijs zouden hebben gekocht als zij een juiste voorstelling van zaken hadden gehad. Dit betekent dus dat er sprake is van dwaling, aldus de rechtbank. De koopsom moet daarom verminderd worden met 20 duizend euro.

ECLI:NL:RBMNE:2021:6129
 

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Zaken
Volgens de wet is een zaak "een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object". Op grond van rechtspraak worden ook warmte, informatie en elektriciteit als zaken aangemerkt. Zaken kunnen worden onderverdeeld in roerende en onroerende zaken.
Meer info »