Koper geen recht op herstel bij niet tijdig melden gebrek
Na aankoop van een woning blijkt soms dat er gebreken aan de woning zijn die de koper niet kende toen hij de woning kocht. Er wordt bij het herstellen van het dak bijvoorbeeld een ernstige lekkage ontdekt. Er zijn situaties waarin de koper de kosten voor het herstel kan verhalen op de verkoper, maar dan moet er wel aan bepaalde eisen zijn voldaan.
Als er een gebrek is bij de levering van het huis, moet de koper dit tijdig melden. Of van 'tijdig' sprake is, hangt af van de vraag of de melding binnen een redelijke termijn na ontdekking van het gebrek heeft plaatsgevonden. Hoelang deze periode is, hangt af van de aard van het object van de koop en de aard van de tekortkoming of het gebrek. Wanneer er te laat wordt geklaagd, vervalt het recht op herstel van het gebrek. De vordering van de koper verjaart twee jaar nadat er een melding is gedaan aan de verkoper.
Aanmaning
De koper heeft van de verkoper een bedrijfspand gekocht met een bovenwoning. Kort na de levering blijkt tijdens het vervangen van de dakpannen dat een deel van het dak geheel vervangen moet worden. De koper wil dat de verkoper de kosten voor die herstelwerkzaamheden vergoedt. Die stelt dat de koper niet heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. De woning is meer dan 110 jaar oud, waardoor de koper volgens hem rekening moest houden met mogelijke herstelwerkzaamheden. De koper zou de door hem genoemde gebreken bovendien niet tijdig hebben gemeld.
De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland stelt de verkoper in het gelijk. De koper had de verkoper met een schriftelijke aanmaning in gebreke moeten stellen en hem een redelijke termijn moeten geven om aan zijn verplichtingen te voldoen. Deze aanmaning is niet gestuurd. De verkoper is daarom niet in verzuim en ook niet schadeplichtig.
https://linkeddata.overheid.nl/document/ECLI:NL:RBMNE:2021:5222