Ontbinding aankoop als verkoper geen eerlijke informatie geeft
Als een verkoper niet de waarheid vertelt over een aspect van het product dat een koper belangrijk vindt, kan de koopovereenkomst op grond van dwaling worden ontbonden.
Een man bezoekt een winkel om scooters te bekijken. Twee dagen later bestelt hij telefonisch een scooter van het merk Sym, voor 2.843 euro. De man betaalt 200 euro aan. Als hij de scooter een week later ophaalt, ontdekt hij krasjes op beide kappen en ziet hij doffe plekken en schoenzoolsporen op de voetenplank. Hij weigert de scooter. Het kenteken heeft de verkoper al op zijn naam gesteld.
Klachten verholpen
De verkoper wil dat de man de scooter gewoon afneemt en het verschuldigde bedrag betaalt. De koper wil dat de koopovereenkomst ontbonden wordt en eist het geld voor de aanbetaling terug. Door de gebruikssporen is dit geen nieuwe scooter. Maar de verkoper heeft de kappen inmiddels vervangen en ook de schoenzoolsporen op de voetenplank, ontstaan bij het rijklaar maken van de scooter, zijn verwijderd. De scooter voldoet dan ook aan de overeenkomst, vindt de verkoper.
Niet ontbinden
De kantonrechter in Rotterdam stelt voorop dat een product moet voldoen aan de overeenkomst. Daarvan is geen sprake als dit product, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper heeft gedaan, niet de eigenschappen heeft die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De krasjes, de doffe plekken en de voetzoolsporen hoefde de koper niet te verwachten bij een nieuw gekochte scooter. Maar de verkoper heeft dat opgelost. Dan kan de koopovereenkomst niet worden ontbonden.
Dwaling
De koper doet ook een beroep op dwaling. Bij de aankoop heeft hij laten weten het belangrijk te vinden de scooter te kopen bij een officiële Sym-dealer. De verkoper deed voorkomen dat hij dat is, maar is dat officieel niet. Had de koper dat geweten, dan had hij nooit deze scooter bij hem gekocht.
Mededelingsplicht
De kantonrechter haalt het Burgerlijk Wetboek aan: een overeenkomst die onder invloed van dwaling tot stand is gekomen en bij juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, is vernietigbaar. De verkoper had moeten vertellen dat hij geen officiële Sym-dealer is, nu hij wist dat de man alleen bij een echte Sym-dealer wilde kopen. Hij heeft op deze manier bewerkstelligd dat de scooter onder invloed van dwaling bij hem is gekocht. De koper had zelf ook de plicht dat te onderzoeken, maar de mededelingsplicht van de verkoper weegt zwaarder. De koopovereenkomst wordt ontbonden wegens dwaling, de verkoper moet de aanbetaling van 200 euro terugbetalen.
ECLI:NL:RBROT:2022:1519