Ontbinding koopovereenkomst na levering verkeerd product

Een bedrijf levert een automotor, waarna de koper stelt dat hij de verkeerde motor heeft ontvangen. De kantonrechter moet bepalen wat partijen precies hebben afgesproken.

Een transportbedrijf bestelt bij een leverancier een automotor voor een bestelbus. De leverancier mailt het transportbedrijf twee foto’s van de voor- en achterkant van een automotor, geplaatst op een pallet. Vervolgens wordt de motor besteld voor 3.500 euro.

Tekortkoming

Als de motor wordt geleverd, stelt de koper dat dit niet de aangeboden motor is. Veel onderdelen ontbreken en andere onderdelen zijn defect. De leverancier laat weten dat de ontbrekende onderdelen niet bij de motor horen. De koper houdt vol: het geleverde motorblok komt niet overeen met de gemailde automotor, die volgens de leverancier ‘plug & play’ moest zijn. Vanwege de incompleetheid en de defecten wil het transportbedrijf de koop ontbinden. Dat kan op grond van het Burgerlijk Wetboek: iedere tekortkoming van een partij in de nakoming van een verbintenis schept de bevoegdheid om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Maar, stelt de kantonrechter Rotterdam, om te beoordelen of sprake is van een tekortkoming, moet eerst worden vastgesteld wat partijen zijn overeengekomen.

Geen voorbehoud

Het transportbedrijf en de leverancier hebben slechts afgesproken dat een motor zou worden geleverd die ‘helemaal compleet’ is. Ze hebben niet vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Beide geven hieraan een eigen invulling. In dat geval kon de koper uit de e-mail opmaken wat de verkoper verstaat onder ‘complete motor’: een motor zoals afgebeeld op de foto’s. Er stond zelfs bij: ‘Bij deze foto’s van de motor’. Daarmee is de indruk gewekt dat dit een foto betreft van de complete motor, zoals het bedrijf die wil verkopen. De verkoper heeft daarbij geen enkel voorbehoud gemaakt of ervoor gewaarschuwd dat er nog onderdelen van deze motor zullen worden verwijderd. De koper mocht dus verwachten dat de leverancier de motor zou leveren zoals die op de foto’s stond.

Rechtsgeldige ontbinding

Nu de geleverde motor aanmerkelijk minder onderdelen bevat dan de motor op de foto, is de verkoper tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst. De verkoper wilde bepaalde onderdelen wel repareren, maar andere onderdelen niet naleveren. Daaruit kon de koper afleiden dat de verkoper de overeenkomst niet zal nakomen. De koper kon overgaan tot rechtsgeldige buitengerechtelijke ontbinding van de koopovereenkomst.

ECLI:NL:RBROT:2022:2557

 

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »