Ontslag als bestuurder betekent nog niet dat arbeidsovereenkomst eindigt

Als een bestuurder, tevens werknemer van een bedrijf, wordt ontslagen, wat betekent dat voor de arbeidsovereenkomst?

Een man is werknemer van een bedrijf, én via zijn persoonlijke holding (bv) er ook bestuurder van. Tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) wordt hij als statutair bestuurder van het bedrijf ontslagen. De twee resterende bestuurders gaan ervan uit dat met het ontslag ook de arbeidsovereenkomst is geëindigd. De ontslagen bestuurder ziet dat anders. Hij eist bij de voorzieningenrechter (rechtbank Noord-Holland) dat zijn maandsalaris (€ 12.500), emolumenten en andere vergoedingen worden doorbetaald. Hij stelt dat het ontslag van zijn bv als statutair bestuurder geen gevolgen heeft voor de arbeidsrechtelijke positie van hem als werknemer.

Onsplitsbaar

De Hoge Raad heeft in 2005 over vergelijkbare zaken arresten gewezen. Daarin besliste de Hoge Raad dat een ontslag als statutair bestuurder in beginsel ook een ontslag als werknemer betekent – behalve als er een opzegverbod geldt of als partijen anders zijn overeengekomen. Volgens de Hoge Raad zijn de twee rechtsverhoudingen onsplitsbaar.

Afzonderlijke rechtsverhoudingen

Maar in deze zaak was niet de man zelf bestuurder van het bedrijf, maar zijn holding. Daarom zijn de arresten van de Hoge Raad uit 2005 niet rechtstreeks van toepassing, oordeelt de kantonrechter. De twee overgebleven bestuurders menen van wel: de positie van de man als werknemer is zodanig verbonden met zijn positie als statutair bestuurder dat de verhoudingen onsplitsbaar zijn. Maar de kantonrechter oordeelt dat het bedrijf onvoldoende heeft onderbouwd dat de arbeidsovereenkomst van de man nauw is verbonden met zijn rol als bestuurder. De man werkt er al sinds 2009 en pas in 2019 werd zijn holding statutair bestuurder. Dit wijst erop dat partijen zelf uitgaan van twee afzonderlijke rechtsverhoudingen. Zijn werk als bestuurder is ook anders als zijn werk als werknemer. Kortom, de positie van de man als werknemer is niet zodanig verbonden met zijn positie als statutair bestuurder dat de verhoudingen onsplitsbaar zijn.

Kostenbesparing

Tijdens de AvA heeft het bedrijf expliciet aangegeven dat de aandeelhoudersvergadering alleen over het ontslag van de holding als bestuurder gaat, en dat de man ‘gewoon’ een arbeidsovereenkomst heeft. Het ontslag zou nauwelijks een kostenbesparing opleveren, werd gezegd. Dat duidt er al op dat de arbeidsovereenkomst niet zou worden beëindigd, want juist dat zou kosten kunnen drukken. Op de AvA is dus een ‘andersluidende afspraak’ gemaakt over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst – die blijft dus in stand. Als het bedrijf dit niet zo heeft bedoeld, komt dit voor zijn eigen rekening en risico.

Loondoorbetaling

De opzegging van de arbeidsovereenkomst is daarmee onrechtmatig. Daarvoor had het bedrijf geen toestemming van het UWV, geen instemming van de man en er was ook geen sprake van een dringende reden voor de opzegging. Nu het aannemelijk is dat de bodemrechter de opzegging van de arbeidsovereenkomst vernietigt en zal oordelen dat de arbeidsovereenkomst voortduurt, heeft de man recht op loondoorbetaling en moet hij worden toegelaten tot zijn werkzaamheden.

ECLI:NL:RBNHO:2024:7875

 

Contact opnemen

Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter is de rechter die oordeelt in kort geding.
Meer info »
Hoge Raad
De Hoge Raad (der Nederlanden) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De hoofdtaak van de Hoge Raad is cassatierechtspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of bij de uitspraken van lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) de procedures en procesregels juist zijn toegepast. In cassatie wordt de zaak niet feitelijk inhoudelijk getoetst.
Meer info »
Zaken
Volgens de wet is een zaak "een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object". Op grond van rechtspraak worden ook warmte, informatie en elektriciteit als zaken aangemerkt. Zaken kunnen worden onderverdeeld in roerende en onroerende zaken.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »