Ook een oude tweedehands auto moet voldoen aan gewekte verwachtingen

Een vrouw koopt via Marktplaats een auto van 23 jaar oud. Als die snel na de aankoop gaat haperen, wil zij haar geld terug. Wijst de kantonrechter dat toe of was deze aankoop voor haar eigen risico?

Een vrouw koopt op Marktplaats van een groothandel, die actief is in de handel in en reparatie van tweedehands auto’s, een auto voor € 700. Vooraf laat de verkoper weten dat de auto ‘goed schakelt’ maar door de leeftijd (23 jaar) wel gebruikerssporen heeft. Als de vrouw de auto enkele dagen heeft, klaagt ze dat de motor steeds uitvalt. De verkoper herhaalt dat hij geen garantie heeft gegeven. Toen de auto bij hem binnenkwam, reed deze prima. Als de verkoper niet met een oplossing komt, vraagt de vrouw de kantonrechter (rechtbank Overijssel) de koopovereenkomst te ontbinden. De verkoper wijst erop dat de vrouw kon verwachten dat een oude auto gepaard gaat met gebreken.

Wettelijke garantie

De kantonrechter stelt voorop dat het hier gaat om een consumentenkoop. Dan gelden extra regels om consumenten te beschermen. Een consument heeft bij een koop recht op een deugdelijk product: het moet functioneren conform de opgewekte verwachtingen. Dit conformiteitsvereiste wordt ook wel de ‘wettelijke garantie’ genoemd. De verkoper kan als professionele partij niet op voorhand de wettelijke verplichtingen uitsluiten. Dat er ‘geen garantie’ op de auto zat, gaat dan ook niet op.

Mededelingen

De vrouw mocht verwachten dat de auto de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn. Daarbij zijn de mededelingen van belang die de verkoper over de auto heeft gedaan: de vrouw wilde een betrouwbare auto die technisch in orde was, de verkoper heeft dit bevestigd. De verkoper had kunnen zeggen dat de auto, gezien de leeftijd, niet betrouwbaar was omdat deze elk moment gebreken kon gaan vertonen, maar heeft dat niet gedaan. Deze auto vertoonde al heel snel technische gebreken waardoor de vrouw niet veilig aan het verkeer kon deelnemen.

Gebreken

Omdat alle problemen zich voordeden binnen één jaar na aanschaf, wordt bij een consumentenkoop vermoed dat de auto bij aflevering niet aan de overeenkomst beantwoordde. Dan moet de verkoper bewijzen dat de gebreken een andere oorzaak hebben of pas ná aankoop zijn ontstaan. Daarin slaagt deze verkoper niet, zodat de kantonrechter oordeelt dat de gebreken ten tijde van de aankoop aanwezig waren. De auto voldoet dus niet aan de koopovereenkomst. Dat de auto 23 jaar oud was en slechts € 700 kostte, doet daaraan niet af.

Ontbinden

De koper heeft volgens de wet de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden, maar dan moet de verkoper eerst zijn tekortgeschoten in zijn verplichting om de zaak binnen een redelijke termijn en zonder overlast voor de koper te herstellen of te vervangen. De vrouw stuurde een aangetekende brief met haar klacht en wens tot reparatie, maar de verkoper heeft daar niets mee gedaan. Daarom heeft de vrouw het recht de koopovereenkomst te ontbinden: zij moet de auto terugleveren en de verkoper moet € 700 terugbetalen.

ECLI:NL:RBOVE:2024:4687

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Bezit
Bezit is het houden van een goed voor zichzelf (art. 3:107 Burgerlijk Wetboek). Meestal betekent dat: feitelijk degene zijn die over een goed beschikt. Er bestaat onmiddellijk (direct) bezit en middellijk (indirect) bezit. Onmiddellijk bezit houdt in dat de bezitter het goed zelf onder zich heeft. Middellijk bezit houdt in dat de bezitter het goed niet zelf onder zich heeft, bijvoorbeeld omdat hij het heeft uitgeleend. Meestal is de eigenaar van het goed ook de bezitter, maar dat kan anders zijn. In geval van diefstal is degene die is bestolen nog steeds eigenaar, maar geen bezitter meer. De dief houdt het goed voor zichzelf en is daarmee bezitter geworden.
Meer info »
Consumentenkoop
Consumentenkoop is de koop van een roerende zaak tussen een bedrijfsmatig handelende verkoper en een particuliere koper (artikel 7:5 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verkoper verplicht om de zaak te leveren en zorg te dragen voor een deugdelijk product. De koper is verplicht om de koopprijs te betalen.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »