Overlast veroorzaakt? Huurder kan uit woning gezet worden

Een huurder veroorzaakt nogal wat overlast voor andere bewoners. Daar heeft hij spijt van. Desondanks wil de verhuurder de man uit de woning zetten.

De man die het appartement huurt krijgt van de verhuurder, een vastgoedbedrijf, een waarschuwing. Omdat de huurder vaak voor overlast zorgt, dreigt hij de huurwoning te verliezen. Zijn advocaat laat al snel weten: niet doen, deze man heeft geen contact met zijn familie en hij heeft ook geen opvangmogelijkheden.

Ontruiming

Dan gaat het opnieuw mis. De huurder gooit brood en een dode rat op het balkon van zijn buurvrouw, smeert pastasaus op haar deur en zet troep op de gang. Het vastgoedbedrijf vordert bij de rechtbank Rotterdam ontruiming van de woning, binnen een week na betekening van het vonnis. De huurder zelf betwist sommige incidenten, andere erkent hij (zoals het urineren tegen de deur van de buurvrouw). Verder heeft hij spijt van zijn gedrag. Hij zit in een moeilijke fase van zijn leven. Het contact met zijn familie is onlangs, in verband met zijn geaardheid, verbroken en hij is enige tijd dakloos geweest. Vanwege persoonlijke omstandigheden wil hij graag in het appartement blijven.

Overlast

Iedereen die huurt moet zich als een goed huurder gedragen, schrijft het Burgerlijk Wetboek voor. Dit houdt in dat de huurder zich moet onthouden van gedragingen die overlast veroorzaken. Dat staat ook in de huurovereenkomst. Deze man heeft op verschillende momenten ongewenst gedrag vertoond. Dat heeft geleid tot overlast voor omwonenden en daarmee is hij doorgegaan na een laatste waarschuwing.

Woongenot

Iedere tekortkoming van een partij (de huurder) in de nakoming van zijn verbintenissen geeft de wederpartij (het vastgoedbedrijf) de bevoegdheid de overeenkomst te ontbinden, tenzij de tekortkoming gezien haar geringe betekenis deze ontbinding niet rechtvaardigt. De huurder moet zich dan beroepen op die uitzonderingssituatie. Het belang van de verhuurder (leefbaarheid van de woonomgeving, rustig woongenot voor de andere huurders) staat tegenover het belang van de huurder en zijn bijzondere persoonlijke omstandigheden.

In deze zaak verliest de man: eerdere pogingen om de overlast te stoppen liepen op niets uit. Nu de man vaak bij vrienden verbleef, gaat ook het verweer van zijn advocaat niet op. Vanwege de ernstige tekortkoming, zonder uitzicht op verbetering, kan van de verhuurder niet worden gevergd de situatie te laten voortduren. De woning kan worden ontruimd, één maand na betekening van dit vonnis. In die tijd kunnen partijen desgewenst nogmaals met elkaar overleggen over het al dan niet voortzetten van de huur. De verhuurder kan vervolgens beslissen of de ontruiming wordt voortgezet.

ECLI:NL:RBROT:2022:3481

 

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Betekening
Betekening of het laten betekenen van een exploot houdt in het afgeven van een exploot (bijvoorbeeld dagvaarding of vonnis) door de deurwaarder aan de geadresseerde. Betekening kan door overhandiging van de stukken aan de geadresseerde of zijn huisgenoten of door het achterlaten van de stukken in de brievenbus. De manier waarop is betekend en de datum van betekening dienen altijd te worden vermeld op het exploot.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »
Verbintenissen
Een verbintenis is een rechtsbetrekking tussen twee partijen. De ene partij moet iets doen of nalaten, en de andere partij heeft daar recht op. Een verbintenis ontstaat ondermeer uit een rechtshandeling (het sluiten een overeenkomst) of een rechtsfeit (onrechtmatige daad, onverschuldigde betaling, ongerechtvaardigde verrijking).
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »