Persoonlijke omstandigheden voorkomen niet ontbinding leaseovereenkomst

Zware persoonlijke omstandigheden kunnen de ontbinding van een leaseovereenkomst vanwege wanbetaling niet altijd voorkomen.

Een vrouw leaset een auto bij een leasemaatschappij. Zij betaalt vaak te laat en vergeet – tegen de afspraken in – de auto te verzekeren. Reden voor de leasemaatschappij om de leaseovereenkomst te ontbinden en de auto in te vorderen. Volgens de vrouw is dat onterecht. Zij vraagt nu in kort geding de auto terug via de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland. Ze heeft de auto nodig voor ziekenhuisbezoek.

Leaseovereenkomst

De leasemaatschappij en de vrouw spreken een leasebedrag af van ongeveer € 750 per maand. Ook komen zij in de leaseovereenkomst overeen dat de vrouw de auto zelf WA en casco verzekert. De vrouw komt deze verplichtingen niet na. Zo betaalt ze 36 van de 41 facturen te laat. Tot acht keer toe treft zij een betalingsregeling met de leasemaatschappij en driemaal wordt de leasemaatschappij door de RDW gewaarschuwd dat de auto onverzekerd rondrijdt. De leasemaatschappij ziet hierin voldoende reden om de leaseovereenkomst te ontbinden en de auto terug te vorderen.

Persoonlijke omstandigheden

Volgens de vrouw is die ontbinding niet terecht. Ze erkent dat ze niet altijd op tijd heeft betaald en dat de auto niet steeds was verzekerd. Dit komt door haar persoonlijke omstandigheden. Ze is ernstig ziek geweest, vele malen geopereerd, gescheiden en stond alleen voor de zorg van haar nog zeer jonge kinderen. Het zal volgens haar niet meer gebeuren. Haar medische en financiële positie zijn verbeterd, zegt ze.

Coulance

De voorzieningenrechter ziet wel dat de omstandigheden van de vrouw zwaar zijn geweest, maar vindt dat de leasemaatschappij de overeenkomst toch mocht ontbinden. De vrouw is stevig tekortgekomen in haar verplichtingen door niet op tijd te betalen en de auto niet te verzekeren. De leasemaatschappij is al erg coulant geweest door steeds betalingsregelingen aan te bieden. De voorzieningenrechter vindt dat de vrouw onvoldoende heeft aangetoond waarom het nu anders zal gaan. Van de leasemaatschappij kan zij daarom niet meer coulance verwachten. De vrouw zal het zonder de leaseauto moeten stellen.

ECLI:NL:RBNHO:2025:4105

Contact opnemen

Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Kort geding
Een kort geding procedure is een spoedprocedure die is bedoeld om een snelle beslissing van de rechter te krijgen. In een kort geding wordt een voorlopige voorziening gegeven (een beslissing met een tijdelijk karakter), partijen kunnen later alsnog een bodemprocedure starten om een definitief oordeel te krijgen.
Meer info »
Voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter is de rechter die oordeelt in kort geding.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »