Schadeverzekering

Ter dekking van de risico's van beschadiging of tenietgaan van goederen kan een verzekering worden gesloten. Als de verzekerde een claim indient bij de verzekeraar vanwege schade, onderzoekt de verzekeraar of de schade is gedekt onder de afgesloten verzekering. Als dat niet het geval is, keert de verzekeraar niet uit.

De eigenaar van een auto startte een procedure omdat hij wilde dat de verzekeraar de ontstane schade zou vergoeden. De auto was gestolen en is later uitgebrand aangetroffen. De eigenaar van de auto was wel tegen brand verzekerd, maar niet tegen diefstal. De verzekeraar meende dat de schade voor 100% aan de diefstal was toe te rekenen. Omdat de auto niet voorzien was van het vereiste alarmsysteem, stelt de verzekeraar dat er geen bedrag hoeft te worden uitgekeerd.

De Hoge Raad geeft aan dat het niet duidelijk is wat er in de periode tussen de diefstal en de brand met de auto is gebeurd. Er kon niet aangetoond worden wanneer de auto in brand is geraakt. Evenmin was duidelijk of er een verband bestond tussen de diefstal en de brand. Volgens de Hoge Raad komt het geregeld voor dat een auto wordt gestolen en vervolgens wordt gebruikt voor criminele activiteiten. De daders wissen na gebruik de sporen vaak uit door brandstichting. Dit gegeven rechtvaardigt volgens de Hoge Raad om de schade grotendeels toe te rekenen aan de diefstal, namelijk voor 70%. De verzekeraar moest 30% van de verzekerde brandschade vergoeden.

Contact opnemen

Goederen
Goederen is de verzamelnaam voor zaken (stoffelijke objecten) en vermogensrechten (rechten die overdraagbaar zijn of een financiƫle waarde hebben, bijvoorbeeld: een vordering op een derde)
Meer info »
Hoge Raad
De Hoge Raad (der Nederlanden) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De hoofdtaak van de Hoge Raad is cassatierechtspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of bij de uitspraken van lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) de procedures en procesregels juist zijn toegepast. In cassatie wordt de zaak niet feitelijk inhoudelijk getoetst.
Meer info »