Stiefvader mag geen overeenkomst namens kind sluiten

Een stiefvader sluit namens de dochter van zijn partner een overeenkomst. De vader van de dochter wordt vervolgens als wettelijk vertegenwoordiger aangesproken om de rekening te betalen. Is hij daartoe verplicht?

Een school verstrekt iPads aan haar leerlingen. Die kunnen achteraf worden betaald. De ouders van een van de leerlingen maken het bedrag echter niet over. Uiteindelijk stapt de school naar de rechtbank Rotterdam. De rechter wordt gewezen op de tussen partijen gesloten ‘overeenkomst betalingsregeling iPad’. De moeder erkent dat zij als wettelijk vertegenwoordiger kan worden gehouden aan de overeenkomst. Die heeft haar huidige partner (de stiefvader) ten behoeve van haar dochter met de school gesloten. De moeder wordt veroordeeld tot het betalen van de iPad en de proceskosten die de school heeft gemaakt. Tot zover is de zaak duidelijk. De vader betwist echter dat hij verantwoordelijk is voor de kosten van de iPad. Zijn dochter woont niet meer bij hem, maar bij haar moeder en de stiefvader. De vader wist niets van de iPad en is pas bij de dagvaarding met de zaak bekend geworden.

Wettelijk vertegenwoordiger

De school stelt dat de vader – naast de moeder – als wettelijk vertegenwoordiger aan de overeenkomst is gebonden. Maar de overeenkomst is niet door de vader ondertekend. Via de mail is een elektronische handtekening geplaatst door de stiefvader. De dochter is op deze manier onbevoegd vertegenwoordigd door de stiefvader, oordeelt de rechter. Er valt niet in te zien waarom wettelijke aansprakelijkheid van een ouder voor een minderjarig kind zich ook uitstrekt tot nakoming van door een derde onbevoegd gesloten overeenkomsten buiten het zicht – de dochter woonde niet meer bij haar vader toen de overeenkomst werd gesloten – en buiten de instemming van die vader.

Transactiebewijs

De school maakte zelf ook een fout: op het ‘transactiebewijs’ stonden de naam en handtekening en het e-mailadres van de stiefvader. De school had zo kunnen en moeten zien dat mogelijk een ander dan een wettelijk vertegenwoordiger de overeenkomst had ondertekend. De rechtbank wijst de vordering van de school jegens de vader af. De school moet de proceskosten van de vader betalen.

ECLI:NL:RBROT:2022:7943

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2022:7943

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Dagvaarding
De dagvaarding is een document waarin de eiser omschrijft wat hij eist, de gronden waarop die eis is gebaseerd en hoe en wanneer de gedaagde hierop kan reageren. De dagvaarding wordt aan de gedaagde betekend door een gerechtsdeurwaarder.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Nakoming
Als partijen een overeenkomst hebben gesloten, kunnen de ene partij van de andere partij eisen dat die aan zijn verplichtingen uit die overeenkomst voldoet. Het voldoen aan die verplichtingen wordt nakoming genoemd. Komt een partij zijn verplichtingen niet (tijdig) of onbehoorlijk na, dan pleegt hij wanprestatie. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming.
Meer info »