Stiekem patiëntendossier van BN’er inzien is verwijtbaar

Een medewerker van een zorginstelling bekijkt, als zij ziek thuis zit, het medisch dossier van een bekende ex-profvoetballer. Zij wordt hiervoor op staande voet ontslagen, maar dat houdt bij de kantonrechter geen stand. Toch vliegt zij eruit.

Een vrouw werkt als activiteitenbegeleider bij een zorginstelling voor personen met psychische problemen. Na een operatie is zij enkele weken arbeidsongeschikt. In die periode wordt er op de crisisafdeling een bekende ex-profvoetballer opgenomen. Collega’s brengen de vrouw hiervan op de hoogte via appjes. Thuis opent zij via haar laptop het elektronisch patiëntendossier (EPD) van de voetballer. De vrouw wilde weten, verklaart ze aan haar werkgever, of de voetballer zich al had aangemeld voor sportactiviteiten. Maar de werkgever ontslaat haar op staande voet: door zonder ‘behandelnoodzaak’ in het EPD te kijken is de vrouw niet zorgvuldig omgegaan met medische en dus privacygevoelige gegevens van cliënten. Dit deden trouwens negen andere werknemers ook, ook zij zijn op staande voet ontslagen.

Dringende reden

De vrouw vecht het ontslag aan bij de kantonrechter van de rechtbank Overijssel, die onderzoekt of daarvoor een ‘dringende reden’ is. Het EPD inzien om te kijken of de voetballer op de hoogte was van het sportaanbod, vindt de kantonrechter geen ‘beroepshalve’ handeling. Van andere patiënten die in die week zijn opgenomen, ging de vrouw dat ook niet na. Haar verklaring is daarom ongeloofwaardig. Daar komt bij dat de crisisopname van de voetballer kort zou zijn, dus het was allerminst zeker dat zij, na haar ziekte, de ex-profvoetballer zou gaan begeleiden. Omdat zij ziek thuis zat, hoefde zij niet te werken, dus ook geen EPD’s te checken. De vrouw had moeten begrijpen dat het inzien van het EPD niet geoorloofd was.

Ontslag houdt geen stand

Toch is dit volgens de kantonrechter geen dringende reden voor ontslag op staande voet. Van belang is dat de vrouw al 23 jaar in dienst is en nog nooit op haar functioneren is aangesproken. Zij is 61 en zal moeilijk een nieuwe baan vinden. Verder heeft de werkgever geen duidelijk beleid over het ongeoorloofd inzien van EPD’s en ook niet over eventuele sancties. Het ontslag op staande voet houdt daarom geen stand.

Ontbinding arbeidsovereenkomst

Maar de werkgever heeft nog een verzoek: de arbeidsovereenkomst ontbinden, wegens verwijtbaar handelen van de vrouw. De vrouw heeft verwijtbaar gehandeld nu zij zonder reden privacygevoelige gegevens van de voetballer heeft bekeken, terwijl ze ziek thuis zat. Het is niet redelijk om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, vindt de werkgever. Dat kan de kantonrechter wel volgen. Hij ontbindt de arbeidsovereenkomst.

Transitievergoeding

De vrouw heeft dus verwijtbaar gehandeld, maar niet ernstig verwijtbaar. Ook hier speelt mee dat de fout eenmalig was van iemand met een lange en onberispelijke staat van dienst. Nu de vrouw verwijtbaar heeft gehandeld (waardoor de arbeidsovereenkomst kan worden ontbonden) maar niet ernstig verwijtbaar, heeft zij recht op de transitievergoeding. Die wordt vastgesteld op € 21.382 bruto, een bedrag dat de vrouw had gevraagd. Een billijke vergoeding krijgt zij niet omdat de werkgever niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

ECLI:NL:RBOVE:2025:691

Contact opnemen

Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Billijke vergoeding
De billijke vergoeding is een vergoeding die een kantonrechter in een ontbindingsprocedure kan toekennen aan een werknemer, bovenop de wettelijke verplichte transitievergoeding. Voor een billijke vergoeding is enkel plaats als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld richting de werknemer.
Meer info »