Werkgever kan arbeidsovereenkomst zieke werknemer ontbinden

Tijdens zijn ziekte mag een werknemer niet worden ontslagen. Toch staat de Hoge Raad een ontbindingsverzoek door de werkgever in zo’n situatie toe.

Een standbouwer treedt in 2008 in dienst bij een bedrijf dat sinds de coronacrisis nauwelijks nog opdrachten heeft. De werkgever vraagt het UWV om toestemming voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst van deze werknemer. Reden: wegens bedrijfseconomische omstandigheden is zijn arbeidsplaats vervallen, de zogenoemde ‘a-grond’. Het UWV wijst dat verzoek af.

Ontslagverbod

Enkele weken later meldt de werknemer zich ziek. Volgens de bedrijfsarts is hij arbeidsongeschikt. Weer enkele weken later verzoekt de werkgever de kantonrechter in Leeuwarden de arbeidsovereenkomst te ontbinden, opnieuw wegens de a-grond. Ook de kantonrechter wijst dat af: de standbouwer is ziek en dan geldt nu eenmaal een ontslagverbod. De procureur-generaal zet vraagtekens bij de uitspraak van de kantonrechter en vordert cassatie in het belang der wet. Dat betekent dat de Hoge Raad zich over deze kwestie moet buigen. Het arrest van de Hoge Raad is op 18 februari 2022 gepubliceerd.

Het opzegverbod tijdens ziekte beoogt de werknemer te beschermen tegen een ontslag, omdát de werknemer ziek is. Er mag geen verband bestaan tussen ziekte en opzegging. Ook zou dan de periode om ander werk te vinden te kort worden. Maar dat opzegverbod tijdens ziekte is niet absoluut.

Oneigenlijk gebruik

De Hoge Raad interpreteert de wet zo: dat een werknemer ziek is geworden na de indiening (en weigering) van de ontslagaanvraag bij het UWV, betekent niet dat een ontbinding van de arbeidsovereenkomst daarna onmogelijk is. De wetgever wilde oneigenlijk gebruik van het opzegverbod tijdens ziekte voorkomen. Nergens staat dat het nadrukkelijk is verboden dat, bij verzoeken op de a-grond, nadat de werkgever bij het UWV is geweest, de arbeidsovereenkomst niet bij ziekte mag worden ontbonden.

De Hoge Raad heeft nu dus bepaald dat ontbinding wegens bedrijfseconomische omstandigheden ook mogelijk is tijdens arbeidsongeschiktheid van de werknemer, indien de ziekte zich pas voordoet nadat het verzoek om toestemming voor opzegging op de a-grond door het UWV is ontvangen.

ECLI:NL:HR:2022:276

Contact opnemen

Hoge Raad
De Hoge Raad (der Nederlanden) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De hoofdtaak van de Hoge Raad is cassatierechtspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of bij de uitspraken van lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) de procedures en procesregels juist zijn toegepast. In cassatie wordt de zaak niet feitelijk inhoudelijk getoetst.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Cassatie
Cassatie houdt in dat er een beroep tegen een uitspraak van het Hof wordt aangetekend bij de Hoge Raad tegen een uitspraak van een lagere rechter. De Hoge Raad toetst of de rechter het recht en procesregels goed heeft toegepast en een uitspraak voldoende is onderbouwd. De Hoge Raad doet de zaak inhoudelijk niet over.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Arbeidsongeschiktheid
Een werknemer is arbeidsongeschikt als hij/zij door ziekte of zwangerschap de bedongen arbeid niet kan verrichten. In beginsel geldt dan voor de werkgever gedurende 104 weken een loondoorbetalingsplicht (artikel 7:629 BW). Is de werknemer na 104 nog niet (volledig) arbeidsgeschikt is, wordt gesproken van langdurige arbeidsongeschiktheid.
Meer info »