Zieke werknemer moet verplicht meewerken aan re-integratie

Een werknemer die ziek is, moet meewerken aan zijn re-integratie. Bij tegenwerking of weigering kunnen de consequenties serieus zijn, zoals ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Dat merkte deze automonteur. Hij is 11 jaar in dienst als hij zich ziek meldt. Een week na zijn ziekmelding gaat hij bij zijn collega’s in de garage koffiedrinken. Als de bedrijfsarts hem uitnodigt voor een belafspraak, geeft de monteur niet thuis, zonder tegenbericht. Hij is voor zijn baas ook niet meer bereikbaar.

Waarschuwing

Het lukt de bedrijfsarts één keer de man te spreken en constateert dan dat hij niet belastbaar is voor eigen of aangepast werk. Hij moet wel regelmatig contact houden met zijn werkgever om de drempel tot re-integratie zo laag mogelijk te houden. Het enige dat de monteur doet is: koffiedrinken met collega’s in de garage. Een nieuwe afspraak met de bedrijfsarts laat hij weer schieten. Van zijn baas krijgt hij dan een officiële waarschuwing: als hij zijn re-integratieverplichtingen opnieuw verzaakt, kan zijn loon worden opgeschort of stopgezet. Als hij daarna weer niet op de afspraak met de bedrijfsarts verschijnt, krijgt de man een tweede officiële waarschuwing. Negeert hij nog eens zo’n afspraak, dan wordt zijn recht op loondoorbetaling tijdens ziekte echt opgeschort. Dat dreigement wordt doorgezet en later omgezet in een loonstop. Vervolgens stapt de werkgever naar de rechtbank Noord-Holland om de arbeidsovereenkomst met de monteur te ontbinden.

Redelijke grond

De werknemer komt ook niet opdagen bij de mondelinge behandeling van de zaak, waardoor verstek tegen hem is verleend. De kantonrechter onderzoekt eerst of er een redelijke grond is voor de opzegging. Volgens de werkgever heeft de monteur verwijtbaar gehandeld, omdat hij zonder deugdelijke grond zijn re-integratieverplichtingen tijdens ziekte niet is nagekomen. Nu de man door zijn afwezigheid geen verweer voert, gaat de kantonrechter uit van de juistheid van de stelling van de werkgever. De monteur kwam niet opdagen bij afspraken bij de bedrijfsarts, de arbodienst en het UWV, was voor zijn baas onbereikbaar en bleef dat ook ondanks waarschuwingen. Omdat de werknemer binnen het bedrijf niet kan worden herplaatst, is hier sprake van een redelijke grond voor ontbinding.

Geen transitievergoeding

Het opzegverbod tijdens ziekte betekent in deze zaak niet dat de monteur bij zijn werkgever kan blijven: hij wordt niet ontslagen omdat hij ziek is, maar omdat hij zijn re-integratieverplichtingen weigert na te komen. En wie controlevoorschriften van de baas bij ziekte herhaaldelijk – ook na toepassing van loonopschorting – niet naleeft, handelt ook nog eens ernstig verwijtbaar. Dan hoeft de werkgever ook geen transitievergoeding aan de werknemer te betalen.

ECLI:NL:RBNHO:2024:3037

Contact opnemen

Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beëindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Re-integratie
Als een werknemer ziek is, hebben werknemer en werkgever jegens elkaar een aantal verplichtingen, gericht op de terugkeer van de werknemer naar zijn werk. Werknemer is gehouden om actief mee te werken aan het herstel om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Dat kan betekenen dat de werknemer (tijdelijk) ander, passend werk moet doen. Werkgever is gehouden een bedrijfsarts/arbodienst in te schakelen, en een plan van aanpak op te stellen. Verder moet hij nagaan of er ander passende arbeid is voor de werknemer in de organisatie. Het traject naar de terugkeer wordt re-integratie genoemd.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Verstek
In een gerechtelijke procedure kan verstek worden verleend als de gedaagde niet verschijnt. De gedaagde kan dat verstek zuiveren en dan alsnog verweer voeren. Gebeurt dat niet, dan doet de rechter uitspraak in afwezigheid van gedaagde. Dat houdt doorgaans in dat de eis van de eiser wordt toegewezen.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding, die werkgever bij ontslag aan werknemer verschuldigd is, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (artikel 7:673 BW). Als de werknemer zelf opzegt bestaat er géén recht op een transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft iedere werknemer, ongeacht of er sprake is van een tijdelijk contract, vanaf dag 1 recht op transitievergoeding bij ontslag. De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.
Meer info »