Zonder dossieropbouw moeilijk om medewerker te ontslaan

Een werknemer neemt een gesprek over zijn functioneren met zijn directeur stiekem op. Niet netjes, vindt de rechtbank, maar dat is nog geen reden om de man te ontslaan. Bovendien had de werkgever geen dossier opgebouwd over het vermeende disfunctioneren van de medewerker.

Een man is schilder bij een voetbalclub. Tijdens de coronacrisis doen zich enkele incidenten voor tussen hem en de commercieel manager. Er is gedoe over de in acht te nemen afstandsmaatregelen, de schilder bevond zich eens ergens in het stadion waar hij niet mocht komen, hij kwam een keer werken terwijl zijn huisgenoot corona had. De schilder wordt twee weken op non-actief gesteld, met behoud van zijn salaris.

Bedreigingen

Bij een volgende ontmoeting met de directeur neemt de schilder het gesprek heimelijk op, waar de directeur na een uur achter komt. Hij ontbindt de arbeidsovereenkomst, vanwege bedreigingen door de schilder en een ernstig verstoorde arbeidsverhouding. De voetbalclub stelt dat de schilder niet gelooft in coronavaccinaties. Dit heeft geleid tot incidenten op de werkvloer. Hij zou ook dreigementen hebben geuit.

Dossieropbouw

De rechtbank Noord-Nederland moet zich buigen over de ontbinding. Ter zitting blijkt dat de directie niet meer weet wanneer het gesprek met de schilder plaatsvond. Van de confrontatie tussen de schilder en de commercieel manager zijn geen aantekeningen gemaakt, en van een vervolggesprek evenmin. De schilder heeft ook geen schriftelijke waarschuwing gekregen. Onduidelijk blijft waarom hij op non-actief is gesteld. Volgens de kantonrechter heeft de voetbalclub onvoldoende onderbouwd dat de bedreigingen zijn geuit. De schilder heeft wel vervelende dingen gezegd, zo blijkt uit het opgenomen gesprek, maar de rechter vindt dat niet zo ernstig dat de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden. De club had schriftelijk moeten vastleggen wat er was gebeurd. Zonder dossieropbouw staat het verwijtbare handelen niet vast.

Goed werkgever

Ook vanwege een verstoorde arbeidsverhouding kan de man niet worden ontslagen. Partijen zijn gebrouilleerd maar kunnen best met elkaar verder, zo oordeelt de kantonrechter. De schilder zal zich in het vervolg wel moeten inhouden en de voetbalclub moet, als goed werkgever, de schilder begeleiden als hij iets op zijn lever heeft. Wel had de schilder het gesprek niet stiekem mogen opnemen, maar de directeur had daar ook weer niet zo moeilijk over moeten doen, want juist daardoor verhardde het conflict. De club had een bemiddelaar kunnen inschakelen, maar liet ook dat na. De schilder moet gewoon weer worden toegelaten tot zijn werk. Iedere dag dat de club dit verhindert, verbeurt zij een dwangsom van 500 euro per dag, met een maximum van 10.000 euro.

ECLI:NL:RBNNE:2022:3310

 

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Dwangsom
Een dwangsom is een geldboete die verschuldigd is als niet wordt voldaan aan een gerechtelijke of bestuurlijke beslissing. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een bestuursrechtelijke dwangsom en een civielrechtelijke dwangsom.
Meer info »