Zorgpremie niet betaald kan dure grap worden

Zorgpremie niet op tijd betaald? De zorgverzekeraar zal dan een herinnering en aanmaning sturen. Wordt dan nog niet betaald, dan moeten ook nog de incassokosten, wettelijke rente en proceskosten van de zorgverzekeraar worden betaald.

Een vrouw heeft bij een zorgverzekeraar een zorgverzekering afgesloten. In september betaalt zij niet de premie. Die moet zij alsnog betalen en omdat de zorgpremie niet op tijd is betaald, vordert de zorgverzekeraar ook buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke rente. Ook wil de verzekeraar dat de vrouw in de proceskosten wordt veroordeeld. In een procedure bij de kantonrechter (rechtbank Rotterdam) erkent de vrouw dat de zorgpremie niet is betaald, maar ze is het niet eens met de bijkomende kosten. Zij stelt dat ze nooit eerder brieven of aanmaningen heeft ontvangen.

Incassokosten

Nu de vrouw heeft erkend dat zij de premie voor die maand moet betalen, wordt de gevorderde hoofdsom van € 143,54 toegewezen. Dat geldt ook voor de incassokosten (€ 48,40). De vrouw betwist dat zij de zogenoemde veertiendagenbrief waarin de incassokosten zijn aangezegd, heeft gekregen. Maar die brief is ook gestuurd naar haar mailadres. Omdat de vrouw dit niet heeft weersproken, gaat de kantonrechter ervan uit dat zij die brief in ieder geval per mail heeft ontvangen, en dus op de hoogte was van haar achterstallige schuld.

Wettelijke rente

De kantonrechter wijst ook de wettelijke rente van € 3,98 toe. Op grond van het Burgerlijk Wetboek is de vrouw wettelijke rente verschuldigd over de tijd dat zij met de betaling van de premie in verzuim was. Het bedrag wordt door de vrouw niet betwist.

Proceskosten

Tot slot moet de vrouw de proceskosten betalen, omdat zij ongelijk krijgt. Deze kosten zijn namelijk niet ten onrechte gemaakt. Op het moment van het uitbrengen van de dagvaarding had de vrouw de premie nog niet betaald, terwijl zij dat wel had moeten doen. De zorgverzekeraar heeft haar ook nog aangemaand om te betalen. Omdat ook daarna niet is betaald, is de verzekeraar deze rechtszaak gestart. De kantonrechter begroot de proceskosten aan de kant van de zorgverzekeraar op € 137,39 aan dagvaardingskosten, € 130 aan griffierecht, € 80 aan salaris voor de gemachtigde en € 20 aan nakosten. Dat is in totaal € 367,39. Hier kan nog een bedrag bijkomen als dit vonnis wordt betekend. Dat had de vrouw kunnen besparen als zij de zorgpremie op tijd had betaald.

ECLI:NL:RBROT:2024:6456

Contact opnemen

Aanmaning
Een aanmaning is een mededeling waarin een schuldeiser de schuldenaar verzoekt of sommeert om zijn verplichting na te komen.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Verzuim
Verzuim is een toestand waarin de niet-presterende schuldenaar moet te verkeren voordat de schuldeiser aanspraak kan maken op schadevergoeding of ontbinding. De schuldenaar kan op verschillende manieren in verzuim raken. Eén daarvan is dat de schuldeiser een ingebrekestelling heeft verstuurd waaraan de schuldenaar geen gehoor heeft gegeven.
Meer info »
Dagvaarding
De dagvaarding is een document waarin de eiser omschrijft wat hij eist, de gronden waarop die eis is gebaseerd en hoe en wanneer de gedaagde hierop kan reageren. De dagvaarding wordt aan de gedaagde betekend door een gerechtsdeurwaarder.
Meer info »
Vonnis
Een vonnis is de uitspraak van een rechter van de rechtbank. Een uitspraak in hoger beroep of in cassatie wordt een arrest genoemd.
Meer info »