Geen vermindering van schadevergoeding vanwege eigen schuld 7-jarige amazone

Een vrouw is toen ze zeven jaar was in een manege tijdens een les van een pony gevallen, met blijvend letsel aan haar arm tot gevolg. Ze wil daarvoor een schadevergoeding van de manege. De rechtbank Overijssel vermindert de vergoedingsplicht tot 60 %. Dat vindt de vrouw onvoldoende. Daarom gaat ze in hoger beroep bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Met succes.

De manege en de vrouw zijn het erover eens dat het ongeluk tijdens de les ongeveer 17 jaar geleden kon ontstaan door onberekenbaar gedrag van de pony. Met het dier was normaal gesproken niets mis, de les was afgestemd op het niveau van het meisje en er werd geen onjuiste instructie gegeven. 

Risico-aansprakelijk

Op basis van de wet rust de risico-aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onberekenbaar gedrag door een paard in beginsel op de eigenaar. De rechtbank vermindert de vergoedingsplicht voor de manege echter tot 60 % van de schade. Volgens de rechtbank was sprake van eigen schuld van het meisje op basis van een lesovereenkomst waarmee haar ouders het risico namen dat zich tijdens de les een ongeval zou kunnen voordoen. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de manege geen bijzonder verwijt kon worden gemaakt van het onberekenbare gedrag van de pony. De rechtbank maximeert de schade tot het hoogste bedrag waarvoor de manege bij diens verzekeraar verzekerd zou zijn geweest, nu de manege door het niet tijdig melden van het voorval de schade daar niet kon verhalen. 

Eigen schuld

In hoger beroep tegen deze uitspraak stelt de vrouw dat de manege volledig aansprakelijk is voor de schade, en niet slechts voor 60 %. Zij baseert haar standpunt op rechtspraak waaruit blijkt dat geen sprake kan zijn van eigen schuld bij kinderen onder de 14 jaar, tenzij sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. 

Bijzondere wending

Nog voor de mondelinge behandeling bij het gerechtshof neemt de procedure een bijzondere wending. De manege erkent – al in haar memorie van antwoord – dat zij niet langer een beroep doet op de eigen schuld van de vrouw en bevestigt dat zij volledig aansprakelijk is voor de door haar geleden schade. Een voorschot op de schadevergoeding is al betaald.

Verwijtbaar

Het gerechtshof bevestigt dat het standpunt van de vrouw en (inmiddels ook) de manege juist is en dat een beroep op eigen schuld in beginsel niet opgaat wanneer het gaat om kinderen jonger dan 14 jaar. Of een gedraging van kinderen onder de 14 jaar aan hen toegerekend kunnen worden, hangt af van de verwijtbaarheid ervan. In deze zaak is geen sprake van aan het meisje toe te rekenen omstandigheden. Het ondertekenen van de overeenkomst door de ouders kan haar ook niet als eigen schuld worden toegerekend. Er is daarom volgens het gerechtshof dan ook geen reden om de vergoedingsplicht van de manege te verminderen op basis van eigen schuld. Als gevolg hiervan oordeelt het hof dat de manege volledig aansprakelijk is voor de door de vrouw geleden en te lijden materiële en immateriële schade, gemaximeerd tot het bedrag dat een verzekeraar zou uitkeren.

ECLI:NL:GHARL:2024:5304

 

Contact opnemen

Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Risico-aansprakelijkheid
Risicoaansprakelijkheid is aan de orde als iemand een bepaalde hoedanigheid heeft. Het gaat niet om of diegene schuld heeft of verwijtbaar heeft gehandeld, maar vanwege een bepaalde hoedanigheid is hij aansprakelijk. Een ouder is bijvoorbeeld aansprakelijk voor de onrechtmatige gedragingen van zijn kind, de werkgever voor de fouten van zijn werknemers, en de dierenbezitter voor schade die zijn dier heeft aangericht.
Meer info »
Memorie van antwoord
Een memorie van antwoord is het schriftelijke antwoord van de geïntimeerde (gedaagde in hoger beroep) op de memorie van grieven in hoger beroep.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »