Geen wilsovereenstemming over kostenvergoeding in bouwteam

Een bouwonderneming nodigt een bedrijf in installatietechniek uit om deel te nemen aan een bouwteam voor een nieuwbouwproject. Dit gebeurt in de beginfase van het project, voorafgaand aan de uitvoeringsfase. Als het installatiebedrijf uiteindelijk niet aan de slag mag gaan met het uitvoeringswerk, wil het een vergoeding voor de in de beginfase verrichte werkzaamheden. 

Volgens het installatiebedrijf was sprake van een overeenkomst van opdracht op basis waarvan het bouwbedrijf de vergoeding moet betalen. De rechtbank Gelderland ziet dat anders en wijst de vordering van het installatiebedrijf af. In beroep kijkt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden opnieuw naar de zaak.

Bouwteam

Een bouwteam is een samenwerkingsmodel in de bouw, waarbij vanaf de ontwerpfase van een bouwproject wordt samengewerkt tussen verschillende partijen om te komen tot een optimaal ontwerp en soepel bouwproces. In deze zaak is het installatiebedrijf op verzoek van het bouwbedrijf betrokken bij het bouwteam in het traject dat voorafging aan de uitvoeringsfase. Het installatiebedrijf heeft in die fase ook daadwerkelijk werk verricht. De uitvoeringswerkzaamheden zijn uiteindelijk niet aan dit bedrijf gegund. 

Overeenkomst van opdracht

Volgens het installatiebedrijf is het met het bouwbedrijf een overeenkomst van opdracht overeengekomen, waarbij is afgesproken dat het installatiebedrijf in het bouwteam op regiebasis voor de bij dit bedrijf gebruikelijke commerciële tarieven zou werken. De bouwonderneming betwist dat er afspraken zijn gemaakt over de vergoeding van kosten in de fase voorafgaand aan de uitvoeringsfase. 

Bouwteamovereenkomst 

In deze zaak ontbreekt een schriftelijke bouwteamovereenkomst of een ander document waarin afspraken over de samenwerking tussen het bouwbedrijf en de installateur zijn vastgelegd. Wel staat vast dat feitelijk in een bouwteam is samengewerkt. Volgens het gerechtshof betekent dit laatste echter niet automatisch dat daarmee tussen partijen wilsovereenstemming is bereikt over het sluiten van een overeenkomst en het betalen van een vergoeding. De gevolgen van het samenwerken in een bouwteam worden geregeld in bilaterale afspraken tussen de opdrachtgever en de verschillende deelnemers aan het bouwteam. Die afspraken berusten op wilsovereenstemming.

Wilovereenstemming

Het gerechtshof kan op basis van de stellingen van het installatietechniekbedrijf niet concluderen dat de twee partijen wilsovereenstemming hebben bereikt over een vergoeding voor de werkzaamheden in het bouwteam. De overeenkomst van opdracht is nooit ergens aan de orde gekomen en niet vastgelegd. Het installatiebedrijf heeft niet kunnen uitleggen waarom dat zo is. Het bedrijf heeft de bouwonderneming ook nooit een factuur gestuurd voor de in deze procedure geclaimde kosten. Het gerechtshof ziet dan ook niet in waarom of op basis waarvan het installatiebedrijf recht zou hebben op een vergoeding. 

ECLI:NL:GHARL:2024:6126

Contact opnemen

Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Wilsovereenstemming
Wilsovereenstemming is aan de orde als beide partijen de wil hebben om een bepaalde overeenkomst te sluiten. Voor het onstaan van de overeenkomst is echter niet alleen de wil van beide partijen vereist, maar ook een daartoe strekkende verklaring. Een aanbod accepteren in gedachten leidt dus niet tot een overeenkomst, die wil moet eerst aan de andere partij verklaard zijn. Als de wil van de ene partij gericht was op een andere overeenkomst dan de wil van de andere partij, is er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen. Er is dan sprake van een wilsgebrek. Dat kan aan de orde zijn als de ene partij de andere heeft misleid of bedrogen, maar ook als een winkel per ongeluk een product aanbied met 100% korting, terwijl daar 10% had moeten staan.
Meer info »