Huurder mag blijven wonen, ondanks aanwezigheid hennep

In de huurovereenkomst staat een zero tolerance-beleid: wordt er hennep in de huurwoning aangetroffen, dan wordt de huurovereenkomst ontbonden. Toch ontsnapt een huurder hieraan.

Een man huurt een woning van een woningcorporatie. In de huurvoorwaarden staat dat hij in de woning geen Opiumdelicten mag plegen, zoals het kweken, drogen of knippen van hennep. In dat geval kan de huurovereenkomst worden ontbonden. 

Controle

De man huurt ook als onderhuurder een bedrijfsruimte van waaruit hij zijn computerbedrijfje exploiteert. Daar treft de politie tijdens een bestuurlijke controle allerlei hennep-gerelateerde goederen aan, zoals filters, lampen, transformatoren en groeimiddelen. Bij de man thuis worden 140 gram hennep, 10 gram hasjiesj en één gram cocaïne en ook kweekbakjes en een droogtent voor hennep gevonden. Door de slechte kwaliteit van de hennep wordt hij niet vervolgd.

Zero tolerance

De woningcorporatie hanteert een zero tolerance-beleid en wil de huurovereenkomst ontbinden, maar de kantonrechter houdt dat tegen. Vervolgens stapt de corporatie naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Het hof stelt vast dat de man de huurverbintenis niet correct is nagekomen en dat deze tekortkoming de corporatie het recht geeft de overeenkomst te ontbinden. Maar er is een tenzij: als de tekortkoming de ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. De tekortkoming moet van ‘voldoende gewicht’ zijn. Was dat hier het geval?

Geringe betekenis

De man stelt dat hij de huurvoorwaarden niet heeft gelezen, maar dat komt voor zijn rekening en risico. De huurvoorwaarden zijn gewoon van toepassing en wat de man deed was niet toegestaan. Echter, oordeelt het hof, de tekortkoming van de huurder is van een te geringe betekenis om de ontbinding van de huurovereenkomst te rechtvaardigen. Van belang daarbij is het voornemen van de burgemeester: eerst wilde hij de woning (als ‘drugspand’) sluiten maar daarvan kwam hij terug. De huurder heeft met zijn ex-partner een minderjarig kind dat in het huis verblijft, er zijn geen andere woningen beschikbaar, er is niet geconstateerd dat er daadwerkelijk drugs worden verhandeld en er is geen overlast vastgesteld. Deze redenen van de burgemeester tellen voor het hof zwaar. Wat ook meespeelde is dat het Openbaar Ministerie de man niet vervolgt en dat de man een ontwikkelingsstoornis (met kenmerken van adhd) heeft. Tijdens zijn behandeling heeft hij nooit drugs gebruikt.

Geen ontbinding

Net zoals de kantonrechter oordeelde, komt het hof tot de conclusie dat de feiten niet zwaar genoeg zijn om de huurovereenkomst te ontbinden, ondanks het zero tolerance-beleid. Ook niet nu in het bedrijfspand hennep-gerelateerde goederen zijn aangetroffen: dit bedrijfspand werd niet verhuurd door deze corporatie, en waarschijnlijk had de man, die met anderen in dat bedrijfspand zat, hiermee niets te maken.

ECLI:NL:GHSHE:2022:1696

Contact opnemen

Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Goederen
Goederen is de verzamelnaam voor zaken (stoffelijke objecten) en vermogensrechten (rechten die overdraagbaar zijn of een financiƫle waarde hebben, bijvoorbeeld: een vordering op een derde)
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »