Loonvordering bij inhoudsloze arbeidsovereenkomst

Een werkgever is verplicht om het loon van zijn werknemers te betalen. Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor het onaanvaardbaar is om van hem loondoorbetaling te verwachten.

Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst leggen de werkgever en de werknemer de gemaakte afspraken vast. De werknemer heeft onder andere de verplichting om op de afgesproken tijden te werken en de werkgever is verplicht het salaris te betalen. Als een arbeidsovereenkomst inhoudsloos is geworden kan de verplichting om het loon door te betalen vervallen. Hier kan sprake van zijn als de werknemer zijn functie niet langer mag uitoefenen, bijvoorbeeld omdat hij een vereist diploma niet heeft behaald of omdat hij niet meer kan komen werken aangezien het bedrijf waarvoor hij werkte is opgeheven.

Loonvordering na opheffen onderneming

In een procedure bij de kantonrechter van de rechtbank Overijssel gaat het over de vraag of de werkgever, een eigenaar van een eetcafé, verplicht is om het loon van de werkneemster door te betalen. Zij is in augustus 2020 bij deze werkgever in dienst getreden en het jaarcontract kon niet tussentijds worden opgezegd. Het eetcafé is in februari vanwege de gevolgen van de Corona-pandemie uit het handelsregister geschreven en de werkgever heeft de arbeidsovereenkomst van de werkneemster eind februari beëindigd. Hij betaalde haar loon door tot en met maart. Sinds 1 juni heeft de werkneemster een nieuwe baan.

Omdat de werkneemster niet heeft ingestemd met de beëindiging van het dienstverband, vordert zij doorbetaling van haar loon tot en met augustus. Volgens haar eindigt het jaarcontract pas in augustus. De kantonrechter oordeelt dat de vordering van de werkneemster in de bodemprocedure waarschijnlijk niet zal worden toegewezen. Omdat de onderneming is gesloten, is de arbeidsovereenkomst inhoudsloos geworden. Als de werkgever de kantonrechter in februari had verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, was dat verzoek waarschijnlijk toegewezen. De werkneemster heeft bovendien sinds juni een nieuwe baan. De kantonrechter in kort geding verwacht daarom dat de loonvordering in de bodemprocedure zal worden gematigd. Wel staat voor de kantonrechter vast dat de rechter in de bodemprocedure de werkgever zal veroordelen tot betaling van het loon over de maanden april en mei.

https://linkeddata.overheid.nl/document/ECLI:NL:RBOVE:2021:4063

Contact opnemen

Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Bodemprocedure
Een bodemprocedure is de gerechtelijke procedure waarin een juridisch geschil - anders dan bij een kort geding - definitief beslecht wordt.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Kort geding
Een kort geding procedure is een spoedprocedure die is bedoeld om een snelle beslissing van de rechter te krijgen. In een kort geding wordt een voorlopige voorziening gegeven (een beslissing met een tijdelijk karakter), partijen kunnen later alsnog een bodemprocedure starten om een definitief oordeel te krijgen.
Meer info »