Verhuurder kan woning wegens ‘dringend eigen gebruik’ vorderen

Moet een huurder een huurhuis verlaten als de verhuurder het dringend nodig heeft voor eigen gebruik? De Hoge Raad heeft de wettelijke regels verduidelijkt.

Een echtpaar verhuurt met ingang van 1 juli 2015 een woning. De huurovereenkomst geldt inmiddels voor onbepaalde tijd. De huur wordt tegen 1 juni 2017 opgezegd: het stel gaat uit elkaar en de man wil zelf in het pand wonen, deels met zijn drie minderjarige kinderen. De vrouw blijft dan, ook deels met de kinderen, in hun huidige huis. De verhuurders voeren ‘dringende’ redenen aan om de huurovereenkomst op te zeggen. De huurder stemt daar niet mee in.

Vervangende woonruimte

De kantonrechter Bergen op Zoom ziet in dat de verhuurder de woning dringend voor eigen gebruik nodig heeft, maar de verhuurder heeft niet bewezen dat de huurder in de omgeving passende vervangende woonruimte kan krijgen. Dan kan de huurovereenkomst niet worden ontbonden. De kantonrechter verlengt de huurovereenkomst tot 29 maart 2019, dus tot één jaar na diens uitspraak.

Maar is het vinden van vervangende woonruimte in deze situatie wel een argument? Het hof ’s-Hertogenbosch vindt van niet. Toen het hof uitspraak deed (juni 2020), had de huurder weer ruim een jaar extra in het huis gewoond. Volgens het hof eindigde de huurovereenkomst in maart 2019, en dan hoeft niet meer te worden gekeken of er vervangende woonruimte voor de huurder beschikbaar is. De huurder had al een jaar de tijd gehad om een andere woning te vinden, en van de verhuurder kan niet worden verlangd dat hij in zijn situatie een andere woning gaat huren of kopen. Bovendien, het was vanaf het begin de bedoeling dat deze woning tijdelijk zou worden verhuurd, omdat de verkoop van dit huis niet echt lukte. Tijdelijke verhuur was een tussenoplossing.

Rechtsregel verduidelijkt

In deze kwestie geeft de Hoge Raad op 18 februari 2022 het finale oordeel. De kantonrechter verlengde de huurperiode weliswaar tot maart 2019, maar dat heeft niet tot gevolg dat op die datum de huurovereenkomst van rechtswege eindigt. De verlenging voor bepaalde tijd brengt mee dat de verhuurder de huurovereenkomst niet eerder opnieuw had kunnen opzeggen dan drie maanden voor het einde van de tijd waarvoor de overeenkomst is verlengd. Hoe het uiteindelijk afloopt met deze huurder staat daarmee nog niet vast. De Hoge Raad heeft een rechtsregel verduidelijkt. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moet nu de knoop doorhakken over het al dan niet rechtsgeldig opzeggen van de huur.

ECLI:NL:HR:2022:270

Contact opnemen

Hoge Raad
De Hoge Raad (der Nederlanden) is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De hoofdtaak van de Hoge Raad is cassatierechtspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of bij de uitspraken van lagere rechters (rechtbank en gerechtshof) de procedures en procesregels juist zijn toegepast. In cassatie wordt de zaak niet feitelijk inhoudelijk getoetst.
Meer info »
Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »