Verkrijgende of bevrijdende verjaring?

In sommige situaties kan een persoon eigenaar worden van een stuk grond dat niet van hem was, zonder dat de eigenaar van de grond het daarmee eens is. Voorwaarde hiervoor is dat deze persoon de grond in gebruik heeft genomen. Als er daarnaast aan een aantal strenge eisen is voldaan, kan de gebruiker eigenaar worden van de grond door verjaring.

Een procedure voor Hof Arnhem-Leeuwarden ging over de vraag welke partij eigenaar is van een perceel grond. De gebruiker van het perceel beweerde dat hij eigenaar was van het perceel. Hij claimde aan de vereisten van verkrijgende verjaring te hebben voldaan. Het perceel zou hij te goeder trouw verkregen hebben na een onafgebroken bezit van tien jaren. Volgens het hof moet aan de hand van waarneembare feiten duidelijk zijn dat de gebruiker van het perceel pretendeert de eigenaar daarvan te zijn. De eigenaar kan dan optreden tegen de gebruiker van het perceel indien hij dat wenst. Volgens de eigenaar van het perceel is er geen sprake van dat de gebruiker van het perceel duidelijk kon maken dat hij de eigenaar daarvan zou zijn geworden. De gebruiker maakte eerst gebruik van het perceel omdat hij het huis, dat op het perceel stond, huurde. Nadat de huurovereenkomst was beëindigd, is er geen koopovereenkomst gesloten voor het perceel, omdat er geen overeenstemming over de koop was bereikt. Er is daarom niet voldaan aan de vereisten van verkrijgende verjaring.

Om te voldoen aan de vereisten van bevrijdende verjaring moet het bezit van het perceel meer dan twintig jaren onafgebroken hebben geduurd. De gebruiker heeft volgens het gerechtshof niet kunnen aantonen dat aan dit vereiste is voldaan. Als de verjaringstermijn al is aangevangen, dan is de termijn nog niet voltooid. De gebruiker van het perceel is geen eigenaar geworden van het perceel.

Contact opnemen

Verjaring
Verjaring betekent dat na verloop van een bepaalde termijn (de verjaringstermijn), een rechtsvordering niet meer afdwingbaar is. De vordering bestaat dan nog wel, maar je kunt die niet meer afdwingen via een rechtszaak. De wet kent verschillende verjaringstermijnen, voor verschillende vorderingen. Een vordering tot schadevergoeding verjaart bijvoorbeeld na vijf jaar, geteld vanaf het moment dat de schuldeiser bekend werd met de schadeveroorzakende gebeurtenis en de daarvoor aansprakelijke persoon. Er zijn ook diverse andere verjaringstermijnen, bijvoorbeeld in het ontslagrecht, belastingrecht en bij consumentenkoop.
Meer info »
Bezit
Bezit is het houden van een goed voor zichzelf (art. 3:107 Burgerlijk Wetboek). Meestal betekent dat: feitelijk degene zijn die over een goed beschikt. Er bestaat onmiddellijk (direct) bezit en middellijk (indirect) bezit. Onmiddellijk bezit houdt in dat de bezitter het goed zelf onder zich heeft. Middellijk bezit houdt in dat de bezitter het goed niet zelf onder zich heeft, bijvoorbeeld omdat hij het heeft uitgeleend. Meestal is de eigenaar van het goed ook de bezitter, maar dat kan anders zijn. In geval van diefstal is degene die is bestolen nog steeds eigenaar, maar geen bezitter meer. De dief houdt het goed voor zichzelf en is daarmee bezitter geworden.
Meer info »
Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »