'Verrassingskelder' onder garage maakt woonhuis niet ‘non-conform’

Kan een koper van een woonhuis nog onder de koopovereenkomst uit als hij vóór de levering iets aan het huis ontdekt wat hem niet bevalt? Er mag niet te snel worden aangenomen dat een woonhuis ‘non-conform’ is, aldus het gerechtshof.

Een makelaar verkoopt namens zijn cliënt een huis. Tijdens de bezichtigingen vertelt een geïnteresseerde koper dat zij de garage die bij de woning hoort zou willen slopen om daar een tuin te realiseren. Nadat de koopovereenkomst is getekend, maar nog vóór de levering, ontdekt zij dat er onder de garage een kelder is. Zij wil dat de verkoper de kosten vergoedt van het verwijderen van die kelder en van het opvullen tot het maaiveldniveau. Omdat ze er onderling niet uitkomen, gaan ze naar de rechter.

Eigenschappen

De rechter moet nagaan of de woning overeenkomt met wat er in de koopovereenkomst staat. In de wet staat dat een zaak aan de overeenkomst beantwoordt als die zaak de eigenschappen heeft die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn, en ook de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is afgesproken. Anders is sprake van ‘non-conformiteit’. Volgens de rechtbank Gelderland wist de verkoper dat de koper een bijzonder gebruik voor ogen had: de garage slopen en er een tuin aanleggen. De koper mocht verwachten dat het huis daarvoor geschikt was. Nu er een kelder werd ontdekt, bezat de woning niet de eigenschappen die de koper mocht verwachten. Er was dus sprake van non-conformiteit, aldus de rechtbank. Tegen die uitspraak gaat de verkoper in hoger beroep bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Normaal gebruik

Daar wijst de verkoper op de ‘modelkoopovereenkomst voor een bestaande eengezinswoning’, waarin een afwijkende regeling staat: de koper aanvaardt de onroerende zaak in de staat waarin deze zich bevindt. De verkoper staat niet in voor andere eigenschappen dan die voor een normaal gebruik als woonhuis nodig zijn. De vraag is dan: wat is ‘normaal gebruik’? Dat volgt uit het gewone spraakgebruik, aldus het hof: dat is níet de sloop van een deel van de woning om daar een tuin te realiseren. De koper moet – als zij vindt dat sprake is van non-conformiteit – bewijzen dat de verkoper eenvoudig uit te voeren sloopmogelijkheden heeft willen garanderen, of dat de koper daarop redelijkerwijs heeft mogen vertrouwen. Daartoe heeft deze koper te weinig gesteld. Alleen tijdens de bezichtiging melden dat zij de garage wil slopen is onvoldoende. Er is geen sprake van non-conformiteit.

Geen dwaling

De koper beroept zich nog op dwaling, om via die weg de koopovereenkomst ongedaan te maken. In feite zegt zij: ik had de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet of niet onder dezelfde voorwaarden gesloten. Maar dat is volgens het hof niet aannemelijk. Er waren genoeg geïnteresseerden voor dit huis, de verkoper was nooit akkoord gegaan met een lagere prijs vanwege de kelder. Deze koper had het huis heus tegen dezelfde prijs willen kopen. Er is geen sprake van dwaling. De koopovereenkomst gaat gewoon door.

ECLI:NL:GHARL:2023:7309

Contact opnemen

Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Bezit
Bezit is het houden van een goed voor zichzelf (art. 3:107 Burgerlijk Wetboek). Meestal betekent dat: feitelijk degene zijn die over een goed beschikt. Er bestaat onmiddellijk (direct) bezit en middellijk (indirect) bezit. Onmiddellijk bezit houdt in dat de bezitter het goed zelf onder zich heeft. Middellijk bezit houdt in dat de bezitter het goed niet zelf onder zich heeft, bijvoorbeeld omdat hij het heeft uitgeleend. Meestal is de eigenaar van het goed ook de bezitter, maar dat kan anders zijn. In geval van diefstal is degene die is bestolen nog steeds eigenaar, maar geen bezitter meer. De dief houdt het goed voor zichzelf en is daarmee bezitter geworden.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Onroerende zaak
Onroerende zaken zijn zaken die door de wet als zodanig zijn aangewezen, te weten: grond, nog niet gewonnen delfstoffen, met de grond verenigde beplantingen en gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd. Alle zaken die niet door de wet als onroerend zijn aangewezen, zijn roerend.
Meer info »
Zaken
Volgens de wet is een zaak "een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object". Op grond van rechtspraak worden ook warmte, informatie en elektriciteit als zaken aangemerkt. Zaken kunnen worden onderverdeeld in roerende en onroerende zaken.
Meer info »