Verzoek om uitstel aannemingsovereenkomst kwalificeert als opzegging

Een opdrachtgever en een aannemer twisten over de financiële afwikkeling van een voortijdig door de opdrachtgever beëindigde aannemingsovereenkomst voor de bouw van een jacht. De vraag is of de overeenkomst is beëindigd door opzegging of door ontbinding. Het gerechtshof Amsterdam oordeelt dat sprake is van opzegging. De aannemer krijgt daardoor nog een bedrag van de opdrachtgever. 

Partijen zijn het oneens over de vraag of de overeenkomst is opgezegd of ontbonden. Hoe de beëindiging van de overeenkomst kwalificeert, is bepalend voor de financiële afwikkeling ervan. Heeft de opdrachtgever het contract opgezegd, dan moet hij de aanneemsom min de door de opzegging bespaarde kosten terugbetalen. Heeft hij de overeenkomst ontbonden, dan heeft dat terugwerkende kracht en moet de aannemer de door de opdrachtgever verrichte aanbetaling terugstorten. De kantonrechter oordeelde eerder dat de overeenkomst is ontbonden. In hoger beroep denkt het gerechtshof daar echter anders over.

Voorwaardelijke opzegging

De overeenkomst tussen de opdrachtgever en de aannemer is gesloten in juni 2021. In december van dat jaar laat de opdrachtgever de aannemer per brief weten dat hij de overeenkomst wil uitstellen vanwege COVID-19. Daarbij vraagt hij de aannemer de aanbetaling terug te storten en geeft hij aan een nieuwe overeenkomst te willen afsluiten. De aannemer betaalt de aanbetaling echter niet terug. In maart 2022 ontbindt de opdrachtgever de overeenkomst vanwege de Europese sanctiemaatregelen tegen Rusland. Volgens de opdrachtgever was de eerdere opzegging voorwaardelijk en is deze niet door de aannemer aanvaard.

Opzegging of ontbinding

Volgens de wet kan een opdrachtgever een aannemingsovereenkomst altijd geheel of gedeeltelijk opzeggen. Daarbij is volgens het gerechtshof niet vereist dat de wederpartij de opzegging aanvaardt. Voor een opzegging is op basis van de wet alleen vereist dat de wil om de overeenkomst te beëindigen zich door een verklaring heeft geopenbaard. Aan dat vereiste heeft de opdrachtgever volgens het gerechtshof voldaan met de brief van december 2021. De opdrachtgever laat daarin immers weten de overeenkomst te willen uitstellen, een nieuwe overeenkomst te willen sluiten en terugbetaling van de aanbetaling te wensen. Doordat de overeenkomst rechtsgeldig is opgezegd, had de ontbinding in maart 2022 geen effect meer, aldus het hof. 

Afrekenen

De financiële afwikkeling moet volgens het gerechtshof dus ook op die conclusie worden gebaseerd. Dat betekent dat de opdrachtgever de prijs voor het gehele werk aan de aannemer moet betalen, minus de bespaarde kosten. In totaal moet de opdrachtgever nog ongeveer € 50.000 afrekenen met de aannemer.

ECLI:NL:GHAMS:2024:2766

Contact opnemen

Overeenkomst
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen richting een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. In welke vorm dat gebeurt, is is irrelevant, dus een overeenkomst kan ook mondeling tot stand komen. Het kan dan echter lastig zijn om bewijs te leveren van het bestaan van de overeenkomst.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Terugwerkende kracht
Met terugwerkende kracht houdt in dat iets wat in het heden gebeurt, gevolgen heeft voor het verleden. Voorbeeld: als je toeslag aanvraagt en je blijkt daar in het verleden reeds recht op te hebben gehad, kan de toeslag worden toegekend met terugwerkende kracht. Je ontvangt dan alsnog de toeslag waar je in het verleden al recht op had.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »