Werkgever spant zich onvoldoende in voor herplaatsing werknemer: geen ontbinding arbeidsovereenkomst

Als de functie van een werknemer vervalt, vraagt zijn werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dat verzoek wordt afgewezen, omdat de werkgever niet heeft voldaan aan haar herplaatsingsverplichting.

Een werknemer werkt bij een bedrijf dat deel uitmaakt van een concern met wereldwijd diverse vestigingen met in totaal ongeveer 9.000 medewerkers. De man is in dienst als Regional Strategy en Business Leader EMEA. Als zijn functie komt te vervallen, vraagt zijn werkgever de kantonrechter (rechtbank Limburg) om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens bedrijfseconomische redenen en een verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter wijst het verzoek af, omdat de werkgever niet heeft voldaan aan de herplaatsingsplicht. De werkgever gaat in hoger beroep bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch, maar ook daar wordt hij niet in het gelijk gesteld.

Herplaatsingsverplichting

Een ontbindingsverzoek moet worden afgewezen als een werkgever niet voldoet aan haar herplaatsingsverplichting. Die houdt in dat een werkgever actief moet onderzoeken of herplaatsing in een passende functie binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, mogelijk is. De herplaatsingsplicht strekt zich uit over de gehele groep waartoe een werkgever behoort en is dus niet beperkt tot (in dit geval) Nederland. De werkgever moet kunnen aantonen dat zij zich voldoende heeft ingespannen om de werknemer te herplaatsen en daarmee een ontslag te voorkomen. Of aan die verplichting is voldaan, hangt af van wat in de gegeven omstandigheden in redelijkheid van de werkgever kan worden gevergd.

Alternatieven

Volgens het gerechtshof heeft deze werkgever niet kunnen aantonen dat zij actief heeft gekeken of er voor deze werknemer alternatieve functies waren. De enkele stelling dat andere medewerkers binnen hun afdelingen en via HR daarbuiten hebben gekeken naar alternatieve functies is door de werknemer voldoende betwist, oordeelt het hof.

Actief

Los daarvan had de werkgever in een gesprek met de werknemer moeten inventariseren wat zijn wensen waren, ook ten aanzien van eventuele lagere functies met minder salaris en werken in het buitenland, en alle mogelijkheden, eventueel na scholing, moeten onderzoeken. Zo'n gezamenlijke inventarisatie was nodig om van een serieuze herplaatsingspoging te kunnen spreken, maar deze heeft niet plaatsgevonden. Daardoor is nooit duidelijk geworden of de man bereid zou zijn geweest een minder goed betaalde functie te accepteren. De werkgever heeft alleen functies aangedragen waarvoor hij niet geschikt is en reageerde afwijzend op functies die de man zelf voorstelde. Gezien de concernomvang is niet aannemelijk dat er helemaal geen passende (lager betaalde) functies waren of op korte termijn alsnog beschikbaar zouden kunnen zijn. Daarbij komt dat de werkgever onvoldoende inzicht heeft gegeven in de functies die tijdens de herplaatsingstermijn binnen het concern zijn vrijgekomen of vervuld. Net als de rechtbank oordeelt het gerechtshof daarom dat de werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen om deze werknemer te herplaatsen om zijn ontslag te voorkomen. De uitspraak van de rechtbank blijft in stand; de arbeidsovereenkomst wordt niet ontbonden.

ECLI:NL:GHSHE:2024:2351

 

Contact opnemen

Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om in dienst van de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie elementen dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst: arbeid (persoonlijk verricht door de werknemer), loon (veelal in geld) en een gezagsverhouding.
Meer info »
Hoger beroep
Als een partij niet eens is met de uitspraak van een rechter kan deze een hoger beroep instellen bij het gerechtshof. In hoger beroep wordt de beslissing van de lagere rechter getoetst en zaak opnieuw inhoudelijk behandeld.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Rechtbank
De rechtbank is het gerecht in eerste aanleg.
Meer info »