Ook na vondst munitie in huurwoning mag huurovereenkomst niet worden ontbonden

In een huurwoning wordt een hoeveelheid op scherp staande munitie aangetroffen. De verhuurder ontbindt de huurovereenkomst, maar dat gaat de rechter te ver.

Een man huurt een woning van een woonstichting, voor € 248 per maand. Als bij de politie een melding binnenkomt dat in de woning mogelijk explosieven en andere materialen uit de Tweede Wereldoorlog liggen, beginnen politieambtenaren en een explosievenverkenner een onderzoek. De huurder zegt de ‘bodemvondsten’ zelf te hebben opgegraven. Hij heeft met een aansteker en föhn uitgedokterd dat de munitiestukken niet op scherp stonden. Een explosievenverkenner constateert dat het deels wel om scherpe munitie gaat.

Zwaarwegend belang

De burgemeester sluit de woning enkele dagen om de explosieven te laten opruimen. De woonstichting ontbindt de huurovereenkomst per direct buitengerechtelijk en vordert bij de kantonrechter in kort geding ontruiming van de woning. Die stelt dat de huurder de woning moet verlaten, maar de huurder gaat daartegen in hoger beroep. Hij vindt dat hij onevenredig hard wordt getroffen door de ontruiming. Hij heeft een zwaarwegend belang bij behoud van woonruimte en nu de munitie is verwijderd, is er geen gevaar meer voor de omgeving. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is het daarmee eens. Het besluit om de woning te sluiten is immers onmiskenbaar genomen om de instanties de gelegenheid te bieden de munitie te verwijderen en, in afwachting daarvan, de veiligheid ter plekke te garanderen. Omdat de huurder de woning toen niet vrijwillig wilde verlaten, werd de woning tijdelijk gesloten.

Niet ontbonden

De woonstichting heeft volgens het hof onvoldoende onderbouwd waarom na het verwijderen van de munitie nog gevaar zou bestaan of er een ander zwaarwegend belang zou zijn bij een onmiddellijke ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming, zonder toetsing van die ontbinding door de kantonrechter in een bodemprocedure af te wachten. Vooralsnog vindt het hof: het is aannemelijk dat in een bodemprocedure zal worden geoordeeld dat hier sprake is van een onevenredigheid tussen het belang bij de uitoefening van de bevoegdheid om de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden en het belang van de huurder dat daardoor wordt geschaad, en dat de woonstichting daarom in redelijkheid niet tot uitoefening van die bevoegdheid had kunnen komen. Het hof gaat er voorlopig vanuit dat de huurovereenkomst niet buitengerechtelijk is ontbonden. Het definitieve oordeel ligt bij de kantonrechter, in een bodemprocedure.

Geen goed huurder

Volgens de woonstichting heeft de man zich niet als een goed huurder gedragen door munitie in huis te bewaren en te bewerken op een wijze die gevaar voor ontploffing met zich meebrengt. Maar er is toch geen schade toegebracht aan de woning, vindt de huurder. Hij heeft geen baan en bij ontruiming zal hij dakloos worden. Hij is met het verzamelen van munitie gestopt. Nu de man verder ook geen overlast heeft veroorzaakt, wijst het hof de ontbinding van de huurovereenkomst ook om die reden af.

ECLI:NL:GHSHE:2024:2560

 

Contact opnemen

Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (artikel 7:201 BW). Beide partijen hebben rechten en verplichtingen. Zo is de verhuurder verplicht het verhuurde ter beschikking te stellen en te gebreken aan het verhuurde te verhelpen. De huurder is onder meer verplicht om de huur te betalen en om zich als een goed huurder te gedragen. Dit zijn algemene regels voor huur, die gelden voor zowel de huur van woonruimte als de huur van bedrijfsruimte.
Meer info »
Kantonrechter
De kantonrechter is belast met de behandelingen van bepaalde soorten zaken, namelijk: civiele zaken tot een bedrag van EUR 25.000,-, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Verder gaat de kantonrechter ook over zaken met betrekking tot bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of aanvaarden van erfenissen. Het is bij een kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Meer info »
Gerechtshof
Een gerechtshof is het rechterlijk college waar hoger beroepszaken wordt behandeld.
Meer info »
Ontbinding
Ontbinding een van de manieren waarop een overeenkomst kan worden beƫindigd. Artikel 6:265 Burgerlijk Wetboek bevat een ontbindingsbevoegdheid voor het geval dat de wederpartij tekortschiet in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. Je kunt dan de overeenkomt ontbinden, tenzij de tekortkoming zodanig gering is dat die geen ontbinding rechtvaardigt. Andere gronden voor ontbinding zijn bijvoorbeeld dat, wanneer je als consument iets gekocht hebt, het aangekochte product gebrekkig is, of waneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Ontbinding heeft tot gevolg dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. De reeds verrichte prestaties of gedane betalingen moeten ongedaan worden gemaakt, dus moeten - voor zover mogelijk - 'teruggedraaid' worden.
Meer info »
Bodemprocedure
Een bodemprocedure is de gerechtelijke procedure waarin een juridisch geschil - anders dan bij een kort geding - definitief beslecht wordt.
Meer info »